Bizarné pokuty: U našich susedov vodiči platia za tieto dva bežné úkony

  • Mnohí si myslia, že tieto úkony sú neškodné.
  • Zákon však hovorí niečo iné.
  • Vyhnite sa zbytočným pokutám na českých cestách.
Ekonomika Vodiči platia bizarné pokuty
Vodiči platia bizarné pokuty. Zdroj: shutterstock.com/Tricky_Shark
BITmarkets BITmarkets

Keď naprší veľa zrážok, obyčajne sa na vozovke zadržiava množstvo vody a vznikajú veľké kaluže. Niektorí vodiči takéto miesta neobchádzajú a prechádzajú priamo skrz ne, či už z pasie, alebo preto, že sa nedajú obísť.

Málokto však vie, že takéto správanie môže mať právne dôsledky, ktoré by sa nemali ignorovať. Na cestách našich českých susedov sa za takýto a ďalší bežný úkon rozdávajú nemalé pokuty, ako informuje portál Auto-mania.cz.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Vodiči v Česku platia za kaluže

Podľa pravidiel cestnej premávky je rozstrekovanie vody z kaluží na ostatných účastníkov premávky zakázané. Takéto správanie nie je len nelegálne, ale aj neohľaduplné voči ostatným. Voda z kaluže môže zasiahnuť chodcov na chodníku, cyklistov alebo aj iné vozidlá. To môže viesť k nepríjemným situáciám a sporom na ceste.

Výška pokuty:

Podľa českého zákona o premávke na pozemných komunikáciách, konkrétne paragrafu 7, je vodič povinný správať sa tak, aby neohrozoval ostatných účastníkov premávky.

Rozstrekovanie vody z kaluží je v rozpore s týmto zákonom a môže viesť k uloženiu pokuty. Pokuta za takéto porušenie môže dosiahnuť až 2000 Kč (približne 79 €) na mieste alebo až 2500 Kč (približne 98 €) v správnom konaní.

Ďalší bežný, no zakázaný úkon

Čakanie v aute s naštartovaným motorom, hlavne počas chladných mesiacov, môže vyzerať neškodne. Aj keď si napríklad poviete, že si len chvíľku v aute zakúrite, kým vyrazíte, právne predpisy našich susedov to nepovoľujú.

Zbytočné nechávanie motora v chode je zakázané a predstavuje ekologickú záťaž. Zapnutý motor totiž produkuje emisie, ktoré znečisťujú ovzdušie a prispievajú k zhoršovaniu kvality ovzdušia.

Rovnaká pokuta

Podľa rovnakého zákona je vodič povinný vypnúť motor, keď vozidlo stojí a nie je dôvod na jeho ďalšie nechávanie v chode. Tento zákaz platí aj v prípade, že vodič čaká na mieste, napríklad pred obchodom alebo pri vyzdvihnutí niekoho.

Pokuta za takéto porušenie môže byť rovnaká ako v prípade jazdy cez kaluže – až 2000 Kč (približne 79 €) na mieste alebo až 2500 Kč (približne 98 €) v správnom konaní.

Aj malé veci, ako napríklad spomenuté zdanlivo nevinné úkony, môžu mať veľký dopad na vašu peňaženku, aj na bezpečnosť ostatných účastníkov premávky. Ak sa niekedy ocitnete na českých cestách, vyhnite sa pre istotu jazde cez kaluže a vypínajte motor, keď to nie je nevyhnutné.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Auto-mania.czTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.