Nové jadrové bloky u susedov postaví nečakaná krajina. Čaká to aj nás?

  • Česká republika má v pláne vybudovať dva nové jadrové bloky.
  • O výstavbu sa postará kórejská spoločnosť KHNP.
  • Pôjde o model APR1000 s výkonom 1 050 MW.
Off topic Kto postaví v Česku nové jadrové bloky
Kto postaví v Česku nové jadrové bloky. Zdroj: shutterstock.com/Prokop Harazim/Kristian D. Hansen
BITmarkets BITmarkets

U našich severozápadných susedov majú v najbližšej budúcnosti vyrásť dva nové jadrové bloky. Na tom by nebolo nič zaujímavé, keby sa o výstavbu nemala postarať prekvapivá krajina. O téme informoval portál oPeniazoch.

Dva nové jadrové bloky pribudnú v jadrovej elektrárni v Dukovanoch. Zrejme je prekvapením, že o výstavbu sa nepostarajú Američania ani Francúzi, ale kórejská spoločnosť KHNP.

Cena za jeden jadrový blok má byť približne 200 miliárd českých korún (v prepočte 8 miliárd eur). Česká vláda pritom neskrýva fakt, že zákazka sa môže do budúcna ešte predražiť. Toho boli svedkami ešte v roku 2020, keď sa počítalo so sumou 160 miliárd českých korún, no inflácia spôsobila navýšenie.

Takto vyzerá jadrová elektráreň Dukovany

Takto vyzerá jadrová elektráreň Dukovany. Zdroj: shutterstock.com/Daniel Prudek

K začatiu výstavby prvého reaktora by malo dôjsť v roku 2029, s výrobou elektriny by mohol začať o sedem rokov neskôr. Modelom má byť reaktor APR1000 s výkonom 1 050 MW, ktorý zodpovedá všetkým európskym štandardom. S výrobou elektriny by tak nemal byť najmenší problém.

Ak všetko pôjde podľa plánu a vláda bude so spoločnosťou spokojná, rokovať majú aj o výstavbe ďalších dvoch blokov, tentokrát v Temelíne. Toto všetko má do budúcna zabezpečiť konkurencieschopné ceny elektriny. Tie by sa mali pohybovať do 90 eur za MWh.

Česká republika má na svojom území aktuálne šesť aktívnych jadrových reaktorov, ktoré sú rozmiestnené v dvoch jadrových elektrárňach – dva bloky s výkonom 1 000 MW sú v Temelíne a štyri bloky, každý s výkonom 510 MW, sa nachádzajú Dukovanoch.

Plány českej vlády však neostali len pri týchto reaktoroch. V pláne je aj zavedenie menších modulárnych reaktorov, ktoré majú vzniknúť v Temelíne.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: oPeniazochTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.