Populárne služby Airbnb, Bolt a ďalšie čaká zdražovanie. Pozrite sa, ako ceny narastú na Slovensku

  • Nejde o zmenu, ktorá ovplyvní iba spotrebiteľov, ale aj samotných podnikateľov.
  • So smernicou aktuálne nesúhlasí iba jediná európska krajina.
Off topic Populárne služby Airbnb, Bolt a ďalšie čaká zdražovanie
Populárne služby Airbnb, Bolt a ďalšie čaká zdražovanie. Zdroj: Shutterstock.com/Chansom Pantip, Khosro
BITmarkets BITmarkets

Využívate služby Uber, Airbnb alebo Deliveroo? Zbystrite pozornosť. Za tieto služby si totiž priplatíte.

Upozornil na to portál Trend s tým, že táto veľká zmena bude dôsledkom snahy o zvýšenie daňových príjmov. Digitálne platformy budú musieť kvôli smernici VIDA účtovať DPH prostredníctvom niekoľkých kľúčových mechanizmov.

Novinka ovplyvní aj menšie podniky

Ide napríklad o roly predpokladaného dodávateľa. Na základe toho pribudne platformám povinnosť zbierať a odvádzať DPH za transakcie medzi zákazníkmi a poskytovateľmi služieb alebo tovaru. Nastane tak situácia, že aj menší podnikatelia, ktorí za bežných okolností nemusia byť registrovaní na účely DPH, budú podliehať daňovým povinnostiam.

Prijatie tejto smernice v tejto chvíli blokuje už iba Estónsko. Ak sa však nájde kompromis, spotrebitelia a zákazníci online platforiem by sa mali pripraviť na prudký rast cien.

Portál Trend uvádza ako príklad:

Úspešný cestovateľ predáva videá o živote v cudzine cez online platformu. Ľudia mu platia za realistické zobrazenie každodenných skúseností v exotických krajinách so všetkými plusmi aj mínusmi. Za svoju službu si účtuje mesačný poplatok šesť eur. Päť ide samotnému autorovi a jedno si necháva sprostredkovateľ.

Na základe nových pravidiel však budú musieť online platforme DPH platiť všetci zákazníci. Keďže na Slovensku platí 20 % DPH, vo vyššie uvedenom príklade by išlo o konečnú sumu vo výške 7,2 eura. Samozrejme, konečná suma závisí od sadzby DPH v jednotlivých krajinách.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Za čo budeme platiť viac?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TrendTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.