Obľúbený nápoj zdražie. Je za tým nové nariadenie EÚ

  • Káva bude zrejme po novom o niečo drahšia.
  • Môže za to nové nariadenie Európskej únie.
  • To má za cieľ bojovať proti odlesňovaniu lesov.
Off topic Na obľúbený nápoj si pripravte viac peňazí
Na obľúbený nápoj si pripravte viac peňazí. Zdroj: shutterstock.com/DavideAngelini/Ekateryna Zubal
BITmarkets BITmarkets

Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez kávy. Práve tento obľúbený nápoj zrejme čaká zdražovanie. Pôjde tak o nevyhnutnú reakciu na nové nariadenie z dielne Európskej únie. O téme informoval portál TVNOVINY.

Je to súčasťou boja proti odlesňovaniu lesov

Producenti kávy budú musieť preukázať, že nimi pestovaná káva sa nenachádza na parcelách, ktoré neboli po roku 2020 odlesnené.

Šálka kávy onedlho zdražie

Šálka kávy onedlho zdražie. Zdroj: shutterstock.com/kaddouri omar

Takéto polia navyše musia byť zdokumentované digitálne. Na to bude EÚ využívať celý rad technológií, napríklad satelitné sledovanie alebo geolokačné údaje. V hre je aj analýza DNA. Avšak, systém kritizuje Juraj Tokarčík, ktorý nakupuje kávu priamo od farmárov v Brazílii.

Tieto farmy sa nachádzajú v oblasti obratníka Kozorožca. Sú to obrovitánske farmy, kde si neviem predstaviť, že by nejako vymedzovali každú jednu oblasť, neviem akým spôsobom. Vôbec si to neviem predstaviť.

Cena kávy však závisí od viacerých faktorov. Napríklad od ceny na burze, dopravy, logistiky, nákladov na výrobu a od svetovej politickej situácie. Ak sa k tomu pripočíta aj toto nariadenie EÚ, treba počítať s tým, že cena kávy porastie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Nariadenie Európske únie sa netýka len kávy, ale aj hovädzieho mäsa, kakaa, sóje, palmového oleja a výrobkov z týchto surovín.

Káva

Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka. Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové zrná.

Káva je mierne kyslá, a kofeín, alkaloid, ktorý obsahuje, môže mať stimulačný efekt na ľudský organizmus. Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.

 

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TVNOVINYTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.