Šoférujete naboso alebo v šľapkách? Toto vám za to hrozí

  • Šoférovanie v šľapkách alebo naboso môže ohroziť bezpečnosť cestnej premávky.
  • V niektorých krajinách za to hrozí vysoká pokuta.
  • Slovenské zákony však takéto prípady neupravujú.
Off topic Môžete za takéto niečo dostať pokutu?
Môžete za takéto niečo dostať pokutu? Zdroj: shutterstock.com/Bits And Splits/antoniodiaz
BITmarkets BITmarkets

Na Slovensku zažívame v posledných týždňoch skutočne vysoké teploty. Vodiči preto neraz v rámci svojho pohodlia šoférujú iba v šľapkách či dokonca bosí. Je to správne? O téme informoval motoristický portál TOPSPEED.

Problém je v tom, že nesprávne zvolená obuv môže predstavovať nebezpečenstvo. V niektorých krajinách za to hrozí dokonca pokuta či znížené odškodné.

Pokiaľ v lete zvolíte za volant šľapky alebo žabky, hneď prvým problémom bude slabá priľnavosť. To môže v núdzi zvýšiť reakčný čas. Stať sa môže tiež to, že sa takáto obuv medzi pedálmi zasekne.

Na Slovensku v súčasnosti neexistujú také zákony, ktoré by určovali, v čom má vodič vozidlo riadiť, a teda nikomu nehrozí pokuta. Výber obuvi je tak na individuálnom rozhodnutí každého vodiča. Treba si však uvedomiť možné riziká.

Pokuta závisí od krajiny

Pokuta závisí od krajiny. Zdroj: shutterstock.com/Nomad_Soul

Ideálne je šoférovať v pevnej obuvi s dobrou priľnavosťou. Netreba mať príliš hrubú, ale ani príliš tenkú podrážku. Neodporúča sa však ani široká obuv.

Ale to, čo platí na Slovensku, inde nemusí. Letná dovolenková sezóna je v plnom prúde a mnoho Slovákov cestuje na dovolenku práve autom. Mali by ste sa mať preto na pozore.

Na výber obuvi pri šoférovaní by ste si mali dať obzvlášť pozor napríklad v Španielsku, kde je šoférovanie v žabkách doslova nezákonné. Pokuta vás môže vyjsť až 200 eur. Vo Francúzsku takýto zákon síce neexistuje, no policajt tu môže pokutovať každého vodiča, pri ktorom je presvedčený, že zlá obuv ovplyvnila bezpečnosť jazdy.

Podobná situácia panuje aj v Spojenom Kráľovstve. Ak tam spôsobíte nehodu, pričom jednou z príčin je práve nevhodne zvolená obuv, pokuta sa môže vyšplhať až na astronomických 5 800 eur. A aby toho nebolo málo, pridajú vám k tomu i 9 trestných bodov.

Inak to riešia zasa v Nemecku: Pokiaľ nevhodná obuv bola dôvodom nehody, pokutu nezaplatíte, avšak poisťovňa vám môže znížiť či dokonca úplne zamietnuť plnenie.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TOPSPEEDTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.