Cena najobľúbenejšieho nápoja sa tak skoro nezníži. Platíme zaň dvojnásobok

  • Slováci začali hľadať alternatívy, výrobcovia tiež.
  • Oproti minulému roku cena rapídne vyskočila.
  • Čo tento skok spôsobilo?
Ekonomika Hviezda spomedzi nápojov stojí dvakrát viac
Hviezda spomedzi nápojov stojí dvakrát viac. Zdroj: shutterstock.com/ORION PRODUCTION
BITmarkets BITmarkets

Situácia na trhu s pomarančovým džúsom je stále napätá. Ceny jedného z najobľúbenejších nápojov na svete sa naďalej držia na zhruba dvojnásobnej úrovni v porovnaní s cenou spred roka.

Poškodená úroda

Na vysokej úrovni ich udržuje najmä kombinácia extrémneho počasia spôsobeného klimatickou zmenou a choroby známej ako zelenanie citrusov. Informovala o tom TASR na základe správy portálu spravodajskej televízie CNBC.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Hviezda nápojov čelí najhoršej sezóne

Tlak na ceny zvýšilo nedávne varovanie organizácie pestovateľov citrusov Fundecitrus, že Brazília, ktorá je najväčším producentom a vývozcom pomarančového džúsu na svete, by mohla vykázať najhoršie úrody pomarančov za viac než 30 rokov.

Výrobcovia preto hľadajú alternatívy a skúmajú, či sa pomarančový džús nedá v ovocných šťavách nahradiť mandarínkami, jablkami či hruškami.

Kees Cools, prezident Medzinárodnej asociácie výrobcov ovocných a zeleninových štiav (IFU), povedal:

Situácia zostáva kritická, keďže riziko zhoršenia úrod v dôsledku zelenania citrusov je vysoké a krátkodobé riešenie v nedohľadne.

Ceny išli extrémne nahor

Cena zmrazeného pomarančového džúsu na burze v New Yorku ukončila v piatok (12. 7.) obchodovanie na úrovni zhruba 4,50 USD (4,13 eura) za libru (0,45 kg). To je zhruba dvojnásobok ceny spred roka. Maximum dosiahla cena džúsu koncom mája, a to na úrovni 4,95 USD/libra.

Nepriaznivé podmienky ohrozili trh

Analytici zo spoločnosti Mintec uviedli, že Brazília zvyčajne vyprodukuje za sezónu približne 300 miliónov krabíc pomarančov (jedna krabica váži približne 40,8 kg).

Kombinácia extrémneho počasia, ako sú záplavy a suchá, a zelenania citrusov však úrody dramaticky znížila.

Podľa ostatných odhadov organizácie Fundecitrus Brazília v sezóne 2024/2025 vyprodukuje zhruba 232,4 milióna krabíc pomarančov. Oproti predchádzajúcej sezóne to bude znamenať pokles o 24%.

Aby sa situácia v Brazílii dostala do normálu, musela by krajina zaznamenať niekoľko rokov s dobrými úrodami po sebe. Avšak vzhľadom na to, že až 40% brazílskych pomarančových plantáží je zasiahnutých chorobou zelenania citrusov, pričom riziko, že ich počet bude ešte rásť, je vysoké, tak pri započítaní nestabilných klimatických podmienok je šanca na budúce dobré roky veľmi nízka.

Vysoké ceny pomarančového džúsu tak budú podľa neho pretrvávať aj v nasledujúcom období. Aj keď dopyt medzičasom mierne klesol, na dosiahnutie rovnováhy na trhu je to málo, dodal Cools.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: