Tento poplatok je dávno zrušený. V schránke vás ale možno čaká výzva na jeho zaplatenie

  • K zrušeniu týchto poplatkov došlo konkrétne 30. júna 2023.
  • Ak ste si však neplnili svoje povinnosti, doženie vás to.
Ekonomika Po rokoch môžu nájsť Slováci v schránkach výzvu na zaplatenie poplatku, ktorý je zrušený
Po rokoch môžu nájsť Slováci v schránkach výzvu na zaplatenie poplatku, ktorý je zrušený. Zdroj: Shutterstock.com/Audrey Saracco, Stock-Asso
BITmarkets BITmarkets

Už rok Slováci nemusia platiť koncesionárske poplatky. Portál peniaze.sk však upozornil na to, že to neznamená, že do zabudnutia upadli aj nevybraté koncesionárske poplatky. Vy tak môžete ostať veľmi prekvapený, že výzvu k zaplateniu nájdete v schránke po dlhých rokoch.

K zrušeniu týchto poplatkov došlo konkrétne 30. júna 2023. Posledná platba teda mala nastať v období, keď bolo veľmi rušno – školský rok sa končil a dovolenková sezóna naberala plný spád. Mnohí ľudia preto zabudli skontrolovať, či sa zrušenie platobnej povinnosti vzťahuje aj na staršie dlhy pred júlom 2023 a prípadne ich vyrovnali.

Zaplatili ste, čo ste mali?

Nájdu sa však aj ľudia, ktorí jednoducho koncesionárske poplatky neplatili, buď z nevedomosti, alebo úmyselne. To, že sa poplatky zrušili, však neznamená, že štát ich nemôže spätne vymáhať.

Ak ste nestihli zaplatiť poplatky v stanovených termínoch, ocitli ste sa v omeškaní. Po zistení omeškania je vyberateľ úhrady (pôvodne RTVS) povinný začať proces vymáhania. Tento proces začína zaslaním výzvy na uhradenie dlžnej sumy koncesionárskych poplatkov a príslušných poštových nákladov spojených s odoslaním výzvy, na ktorú má vyberateľ úhrady nárok podľa zákona.

Dlh na koncesionárskom poplatku a príslušné poštové náklady musíte uhradiť do 30 dní od doručenia výzvy. Ak sa tak nestane, vaša dlžná suma sa zvýši o pokutu. Jej výška závisí od toho, či ste povinný platiť poplatok ako domácnosť alebo ako zamestnávateľ. Pokuta býva vo výške od 17 eur do 166 eur.

Vyberateľ úhrady má možnosť požiadať súd o vymoženie celkového dlhu vrátane pokuty, čo môže spôsobiť ďalší nárast záväzku o súdne náklady.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Upozornenie môže prísť aj po dlhých rokoch

Upomienky spojené s úhradou poplatkov RTVS posiela aj roky po ich splatnosti. Do úvahy sa neberie dátum vzniku nedoplatku, ale jeho výška. V priebehu roka tak vznikne aj viac ako 100 000 upomienok, ktoré Slováci nachádzajú vo svojich schránkach.

Najskôr sa však posielajú tie najvyššie nedoplatky. V prípade, že viete, že dlh máte, ale je nízky, je možné, že jeho vmáhanie začne, keď bude premlčaný.

V súvislosti so zriadením novej Slovenskej televízie a rozhlasu sa venovala pozornosť aj ošetreniu vymáhania starých koncesionárskych poplatkov voči RTVS. Nový zákon jasne stanovuje, že od 1. júla 2023 bude výber a vymáhanie úhrady poplatkov, ktoré mali byť zaplatené do tohto dátumu, zabezpečovať práve Slovenská televízia a rozhlas.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.