Rezort práce uvažuje nad zmenami. Skupina ľudí príde o prácu, mnohých čaká aj pokuta

  • Na Slovensku funguje zhruba 123-tisíc fiktívnych živnostníkov.
  • Podľa odborníka však táto situácia vôbec nie je taká strašná.
Ekonomika Skupina ľudí príde o prácu, mnohých čaká aj pokuta
Skupina ľudí príde o prácu, mnohých čaká aj pokuta. Zdroj: Shutterstock.com/Joeahead, Juraj Kral
BITmarkets BITmarkets

Ministerstvo práce tvrdí, že na Slovensku funguje zhruba 123-tisíc fiktívnych živnostníkov. Analytik však poukazuje na to, že tento problém nie je fiktívny ani zďaleka. Téme sa venuje portál Pravda.sk.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR upozornilo na správu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ), ktorá odhaduje, že v roku 2021 bolo na Slovensku okolo 107 tisíc fiktívnych živnostníkov.

Skutočné číslo je vyššie

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odhaduje, že počet fiktívnych živnostníkov aktuálne dosahuje približne 123-tisíc. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v súčasnosti analyzuje problematiku fiktívnych živností a na základe výsledkov navrhne potrebné opatrenia.

Jedným z plánovaných opatrení bude dôsledná kontrola dodržiavania Zákonníka práce, uvádza ministerstvo práce.

Po zmene by mohli zamestnávatelia čeliť pokutám od 2 000 do 200 000 eur za nesprávne zamestnávanie živnostníkov, uviedlo ministerstvo financií. Fiktívnym živnostníkom by mohla hroziť pokuta vo výške 331 eur.

Na Slovensku sa v posledných rokoch vedie diskusia o tzv. „nútených” a „falošných” živnostiach, avšak tieto termíny sa podľa analytika z INESS Martina Vlachynského často zamieňajú. Podľa neho ide len o pomocné prostriedky, ktorými sa ministerstvo snaží riešiť problém, ktorý v skutočnosti nikoho netrápi.

Vlachynský zdôrazňuje, že hlavným cieľom ministerstva je zvýšiť príjmy do rozpočtu. „Už niekoľko rokov je situácia na trhu práce taká, že aj nekvalifikovaní zamestnanci majú dostatok príležitostí nájsť si trvalý pracovný pomer,” uvádza.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Je to vec dohody?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Pravda.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.