Hlavné signály ekonomickej krízy: Ako sa na ňu pripraviť?

  • Recesia je stav, kedy ekonomická aktivita výrazne ustupuje.
  • Ukážeme si základné príznaky recesie.
  • Investovaním sa môžete efektívne pripraviť na akúkoľvek krízu.
Novinky Recesia a ako sa na ňu pripraviť
Recesia a ako sa na ňu pripraviť. Zdroj: shutterstock.com/Who is Danny
BITmarkets BITmarkets

Po vypuknutí Covid pandémie začali obavy spojené s globálnou recesiou. Skutočne mnoho krajín na svete tento stav zažilo. Ekonómovia sa ale zhodujú v tom, že z najhoršieho ešte nemusíme byť vonku, keďže centrálnym bankám sa nedarí dosiahnuť inflačný cieľ. Preto si poďme vysvetliť, čo je to ekonomická kríza, resp. recesia, a ako sa na ňu pripraviť.

Existuje niekoľko kľúčových ekonomických ukazovateľov, ktoré vám môžu pomôcť určiť, kedy môže začať recesia. Najprv ale musíme pochopiť, čo to vlastne recesia je. Ide o stav ekonomiky, kedy dochádza k všeobecnému poklesu ekonomickej aktivity a poklesu výdavkov.

Čo je recesia?

Väčšinou sa technická recesia vyskytuje vtedy, keď klesá hrubý domáci produkt (HDP) krajiny dva kvartály po sebe. Tento stav môže byť spustený prírodnou katastrofou, politickou nestabilitou, ale aj finančnou krízou alebo infláciou. A práve inflácia je najväčším varovným signálom súčasnosti.

Inflácia v eurozóne

Inflácia v eurozóne. Zdroj: Tradingeconomics

Cyklus recesie

Centrálne banky sa snažia v snahe potlačiť infláciu zvyšovať úrokové sadzby. Tie predražia pôžičky, čo vedie k zvýšeniu cien produktov a služieb. Následne sa spotreba a výdavky obmedzia, a to vedie k prepúšťaniu a hospodárskemu poklesu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.