Opäť máme problém s nedostatkom sestier. Najväčší problém je v platoch

  • V zariadeniach sociálnych služieb je nedostatok zdravotných sestier.
  • Tie odrádza nižší plat ako v zdravotníctve.
  • Ministerstvo zdravotníctva už tento problém rieši.
Ekonomika V zariadeniach sociálnych služieb je málo sestier
V zariadeniach sociálnych služieb je málo sestier. Zdroj: shutterstock.com/Meeko Media/Farion_O

Zdravotné sestry si v minulom roku prilepšili na platoch. Avšak, štát nejakým spôsobom zabudol na tie, ktoré pracujú v zariadeniach sociálnych služieb. Práve rozdiel v platoch zapríčinil ich nedostatok. O téme informoval portál Správy RTVS.

Rozdiely v platoch

Rozdiely v platoch môžu za to, že mnoho zdravotných sestier odišlo zo zariadení sociálnych služieb do zdravotníctva, a tak je problém nájsť tie, ktoré by ich nahradili. Rovnako to vidí aj riaditeľka Zariadenia pre seniorov v Prievidzi, Mária Znášiková.

Sociálne služby majú nízke tabuľkové platy, keďže v tom zdravotníctve sa to v roku 2023 upravovalo. Zariadenia sociálnych služieb nedokážu fungovať bez zdravotníckych pracovníkov.

Zariadenia sociálnych služieb riešia situáciu po svojom, pričom mladých ľudí chcú prilákať napríklad pomocou osobných príplatkov, ktoré chcú hradiť z vlastných rozpočtov.

Problémy robia rozdiely v platoch

Problémy robia rozdiely v platoch. Zdroj: shutterstock.com/Julia Zavalishina

Situáciu čiastočne zachraňujú zdravotné sestry, ktoré zo zdravotníctva odišli kvôli dôchodkovému veku, ale napriek tomu stále pracujú v zariadeniach sociálnych služieb aspoň na polovičný úväzok.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Toto napätie a nedostatok zamestnancov si uvedomuje aj ministerstvo zdravotníctva na čele so Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). Ministerstvo avizuje, že na riešenie situácie rezort vyhradí približne 262 miliónov eur.

Problémy aj v školstve

Tento stav ale nepanuje len v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj v školstve, kde zdravotné sestry vyučujúce odborné predmety na zdravotníckych školách láka vyšší plat v nemocniciach. Aj tento problém je v štádiu riešenia.

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.