V IT sektore žiadna kríza nehrozí. Na týchto pozíciách vás vyvážia zlatom

  • Budúcnosť IT sektora vidia firmy najmä v umelej inteligencii.
  • Na portáli Profesia.sk sú momentálne najviac voľné pozície pre týchto ľudí.
Ekonomika V IT sektore žiadna kríza nehrozí
V IT sektore žiadna kríza nehrozí. Zdroj: Shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A

Situácia na slovenskom IT trhu je pomerne ustálená a nevykazuje známky krízy, napriek rušeniu pracovných miest vo veľkých zahraničných firmách ako IBM a AT&T. Potvrdzuje to portál Profesia.sk, ako aj predstavitelia významných spoločností na trhu.

„V prvom kvartáli tohto roka sme zaznamenali celoslovensky 7 228 ponúk z IT sektora, čo je viac ako v treťom aj štvrtom kvartáli minulého roka. Situácia je z hľadiska počtu inzerátov pomerne ustálená. Ak ale porovnáme roky, v roku 2023 bolo o tretinu ponúk z IT sektora menej ako v rekordnom roku 2022,” konštatuje PR manažérka Profesia.sk Ľubica Melcerová.

Horúce pozície

Na portáli Profesia.sk sú momentálne najviac voľné pozície pre programátorov, softvérových inžinierov, IT konzultantov a IT analytikov. Medzi firmami, ktoré plánujú zamestnávať nových pracovníkov, je aj japonská Konica Minolta, ktorá je na Slovensku lídrom v predaji multifunkčných tlačových zariadení a poskytovateľom IT riešení v oblasti digitalizácie a správy dokumentov.

„Aktuálne máme otvorené viaceré voľné pracovné pozície. Hľadáme od akvizičných obchodníkov, servisných technikov až po business development manažérov,” uvádza HR manažérka Konica Minolta Lenka Vlasáková.

Spoločnosť ponúka pracovné miesta nielen v Bratislave, ale aj po celom Slovensku.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Budúcnosť IT sektora vidia firmy najmä v umelej inteligencii. „Ponuky, ktoré vyžadovali zručnosti práce s umelou inteligenciou tvoria 0,17 % zo všetkých tento rok zverejnených inzerátov na Profesia.sk. Bude zaujímavé sledovať vývoj vplyvu umelej inteligencie na tento segment,” uviedla Melcerová.

Konica Minolta potvrdzuje dôležitosť AI v praxi: „Už dnes je AI súčasťou našich inteligentných kamerových systémov alebo nástrojov pre digitalizáciu pracovných procesov. Nájsť odborníkov, ktorí vedia efektívne pracovať s AI, je na slovenskom trhu momentálne veľmi náročné.”