Takmer 150 umelých kúpalísk má povolenie na prevádzku. Týmto miestam sa však vyhnite

  • Hygienici upozornili napríklad na Rekreačné stredisko Gazarka Šaštín Stráže.
  • Pozrite sa, ktoré umelé kúpaliská by ste mali aktuálne obchádzať.
Off topic Takmer 150 umelých kúpalísk má povolenie na prevádzku
Takmer 150 umelých kúpalísk má povolenie na prevádzku. Zdroj: Shutterstock.com/Zoran Zeremski, Flowers26

V 27. týždni bolo povolenie na prevádzku udelené pre 147 umelých kúpalísk a 483 bazénov. V prevádzke je tiež 13 prírodných kúpalísk s neorganizovanou rekreáciou. Okrem toho má ďalších 56 vodných plôch vyhovujúcu kvalitu vody.

Informácie o stave prírodných a umelých kúpalísk priniesol odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v aktualizačnej správe. Poukázal na to portál teraz.sk.

Problémy narobil aj odpad

Vodná nádrž Ružín (Počkaj Beach) nesplnila hygienické požiadavky na kvalitu vody na kúpanie. Laboratórne analýzy ukázali prekročenie limitných hodnôt ukazovateľov Escherichia coli a črevných enterokokov.

Po intenzívnych dažďoch bolo na vodnej nádrži Ružín (Gelnica) zaznamenané veľké množstvo naplaveného odpadu.

„Voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Laborec Humenné a Nitrianske Rudno z dôvodu prekročenia medznej hodnoty ukazovateľa črevné enterokoky,” priniesol úrad detaily.

Hygienici upozornili aj na Rekreačné stredisko Gazarka Šaštín Stráže, kde bola zistená prekročená limitná hodnota ukazovateľa chlorofyl-a. Na lokalite Zelená voda – Kurinec zaznamenali vodu s mierne zhoršenými vlastnosťami, kde okrem zníženej priehľadnosti bola zvýšená koncentrácia chlorofylu-a v dôsledku prítomnosti rias.

Ich prítomnosť nemá zdravotný význam. Zníženú priehľadnosť zistili aj na vodných nádržiach Lipovina – Bátovce, Duchonka, Ružiná pri obci Divín, Jazero Krpáčovo a Horná Lehota.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kúpaliská sú populárnym oddychom

Návštevnosť kúpalísk, akvaparkov a plavární v prvom polroku 2024 vzrástla o osem percent v porovnaní s minulým rokom. Na začiatku júla o tom informovala Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP), ktorá predpokladá ďalší nárast.

Prezident SAAKP Gabriel Somogyi informoval, že celkovo očakávajú mierny nárast návštevnosti v porovnaní s rokom 2023. Kľúčovým faktorom je priaznivé a stabilné počasie. Dôležitou oporou pre nárast je stabilná klientela z domácich návštevníkov a susedných krajín.

Údaje za rok 2023 potvrdzujú, že 66 % návštevníkov tvoria Slováci, 23 % Česi a 9 % Poliaci.

Asociácia zaznamenáva rastúci dopyt klientov po komplexných službách. V dôsledku toho prevádzkovatelia rozširujú svoje portfólio ponuky a okrem bazénov a vodných atrakcií sa stále viac zameriavajú na budovanie ubytovacích kapacít a kombináciu produktov.

Tento rok mnohé akvaparky a kúpaliská zvýšili svoje ubytovacie kapacity, pričom niektoré z nich uskutočnili prestavbu existujúcich zariadení.

Podľa SAAKP sa ceny vstupného do kúpalísk a akvaparkov líšia podľa lokácie, vybavenosti, počtu bazénov, atrakcií a ponúkaných služieb. Všeobecne sa pohybujú v rozmedzí od 8 do 39 eur.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.