Čo by sa stalo, ak by ste investovali do indexu S&P 500 a počkali 4 roky? Odpoveď vás prekvapí

  • Každý investor by mal začať investovať do indexu S&P 500.
  • Investovanie do S&P 500 z dlhodobého hľadiska prinesie desiatky percent zisku.
Novinky Investovanie do akcií
Investovanie do akcií. Zdroj: shutterstock.com/fikrinafile/TetianaKtv
BITmarkets BITmarkets

Investovanie je ideálna príležitosť, ako zhodnocovať peniaze z dlhodobého hľadiska. Vstupnou bránou pre začínajúcich investorov je najznámejší americký akciový index S&P 500 (Standard and Poor’s 500, skratka SPX). Ten ani zďaleka nie je určený iba pre začiatočníkov. Ide o index, do ktorého dávajú peniaze obchodníci z celého sveta.

V tomto článku si ukážeme princíp investovania do indexu S&P 500, a koľko by ste zarobili, ak by ste doňho vložili peniaze za posledné 4 roky, ale aj z dlhodobého hľadiska.  Ako začínajúci investor sa ale vôbec nemusíte fixovať iba na jediný index. Kontaktujte svojho brokera a preberte s ním ideálne portfólio pre vás.

Predtým, ako sa pustíme do investovania na akciovom trhu, najprv by sme si mali vysvetliť, čo to vlastne S&P 500 je a prečo doňho dávajú investori milióny eur.

Čo je S&P 500

S&P 500 je akciový index, ktorý zahŕňa akcie 500 najväčších spoločností kótovaných na burzách v USA. Celý zoznam firiem v tomto indexe môžete nájsť tu.

10 najväčších firiem v indexe S&P500

10 najväčších firiem v indexe S&P500. Zdroj: Slickcharts

TIP Vytvorte si účet na XTB a začnite investovať už dnes.

V tabuľke vyššie môžete vidieť, že top 10 akcií v podstate zaberá vysoké percento celého indexu. Niekedy sa môžete stretnúť so zoznamom dlhším ako 500. Je to spôsobené tým, že niektoré  spoločnosti majú dve triedy akcií. Napríklad materská spoločnosť Google Alphabet má v indexe akcie triedy A (GOOGL) a triedy C (GOOG).

Väčšina investorov považuje S&P 500 za najlepší indikátor amerického fondového trhu. Index totiž predstavuje asi 80 % dostupnej trhovej kapitalizácie. Práve trhová kapitalizácia je kľúčovým faktorom, podľa ktorého firmy vstupujú do indexu. Zohľadňuje sa aj likvidita akcií, miera rastu a druh činnosti spoločnosti. Len pre predstavu, sektor financií, energetiky a informačných technológií pokrýva polovicu indexu. Úprava indexu prebieha raz za štvrťrok.

Rast indexu za posledných 100 rokov

Rast indexu za posledných 100 rokov. Zdroj: TradingView

Teraz, keď už vieme, čo je to index S&P 500, poďme sa pozrieť na to, ako vie takáto forma investície efektívne a z dlhodobého hľadiska zhodnocovať vaše peniaze. Ukážeme si scenár, kedy by ste jednorazovo nakúpili, ale aj scenár pre dlhé desaťročia. Taktiež si vysvetlíme, na akej platforme môžete takúto investíciu zrealizovať.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: XTBTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.