Ženy na materskej dovolenke by mohli získať novú výhodu. Pomôže im v budúcnosti

  • Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska poukazuje na to, že práve ženy samoživiteľky a jednorodičia sú na Slovensku jednou z najohrozenejších skupín obyvateľstva.
  • Takúto pomoc pre nich navrhuje.
Ekonomika Ženy na materskej dovolenke by mohli získať novú výhodu
Ženy na materskej dovolenke by mohli získať novú výhodu. Zdroj: Shutterstock.com/Maridav, FreeProd33

Poslankyňa a podpredsedníčka klubu Progresívne Slovensko (PS) Simona Petrík navrhuje, aby sa odvody do dôchodku pri ženách, ktoré sú na materskej dovolenke, zvýšili. Informuje o tom portál webnoviny.sk.

Petrík to uviedla na tlačovje konferencii. Tiež povedala, že v prípade témy rovnosti a férového zaobchádzania so ženami na trhu práce k významným pozitívnym zmenám za posledné roky nedošlo.

Motivácia pre ženy

Podľa jej slov Slovensko diposnuje počiatočnou finančnou pomocou pre tehotné ženy a ženy na materskej či rodičovskej, ktorá je nastavená dosť štedro. Napriek tomu sa ukazuje, že samotná finančná pomoc v prvých mesiacoch alebo rokoch zakladania rodiny nie je dostatočná. Nie je jediným vhodným nástrojom, ktorý by motivoval ženy mať viac detí.

„Sme najrýchlejšie starnúcou krajinou v Európskej únii, čo je spôsobené najmä nízkou pôrodnosťou. Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, musia mať istotu, že za materstvo nebudú trestané. To znamená, že nebudú mať ťažkosti s návratom na trh práce, nebudú mať nižšie pracovné zaradenie po rodičovskej dovolenke a následne aj nižší plat. Táto nevýhoda oproti mužom sa ťažko prekonáva, čo vedie aj k nižším dôchodkom pre ženy,” uviedla Simona Petrík.

Podľa poslankyne z PS sa na Slovensku ženy dožívajú vyššieho veku, čo často vedie k tomu, že sa stávajú chudobnými vdovami. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Erik Tomáš, by mal riešiť tieto problémy. Podľa Simony Petrík však zatiaľ neurobil nič pre ženy a rodiny.

Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska poukazuje na to, že práve ženy samoživiteľky a jednorodičia sú na Slovensku jednou z najohrozenejších skupín obyvateľstva na Slovensku. Poukazuje totiž na to, že ide o ľudí, ktorí musia skĺbiť prácu so starostlivosťou o dieťa.

„Do parlamentu som predložila návrhy zákona o sociálnom poistení, ktoré prispejú k vyšším dôchodkom pre ženy, a výrazne znížia ich diskrimináciu,” uviedla.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako sa dá pomôcť?

Najprv chce zvýšiť odvody na dôchodok pre ženy, ktoré pred materskou dovolenkou zarábali viac ako je priemerná mzda na Slovensku. V roku 2023 bola priemerná mzda 1 430 eur. Ženám, ktoré v tom období zarábali viac a otehotneli, sa v súčasnosti odvádzajú odvody na dôchodok len z priemernej mzdy, nie z ich skutočnej mzdy.

Druhým spôsobom, ktorým poslankyňa chce zabrániť, aby ženy netrpeli nízkymi dôchodkami kvôli materstvu, sú zdieľané dôchodkové práva.

Uvádza však, že táto zmena by spočiatku mohla byť dobrovoľná. Poukazuje na to, že ide o revolučné riešenie, ktoré sa v týchto dňoch testuje napríklad v Česku. Funguje však vo Švajčiarsku.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora