Počas tohto leta bude pre skupinu Slovákov hľadanie brigády jednoduchšie

  • Leto už klope na dvere, mnohí študenti si na poslednú chvíľu hľadajú brigádu.
  • Istá skupina z nich to bude mať jednoduchšie, zamestnávatelia zmenu ocenia taktiež.
Ekonomika Počas tohto leta bude pre skupinu Slovákov hľadanie brigády jednoduchšie
Počas tohto leta bude pre skupinu Slovákov hľadanie brigády jednoduchšie. Zdroj: Shutterstock.com/BearFotos, kseniya_tretyakova

Už počas leta 2024 by pre zamestnávateľov malo byť jednoduchšie zamestnať brigádnikov, ktorí majú 15 rokov. Ako totiž informuje portál tvnoviny.sk, parlament schválil prvý opozičný návrh za toto volebné obdobie.

Nová legislatíva z dielne SaS umožňuje, aby si žiaci mohli privyrábať už po skončení školského roka. Na vykonávanie ľahkých prác mladšími ako 16 rokov už nebude potrebné povolenie od Národného inšpektorátu práce, čo zamestnávateľom zjednoduší administratívu.

Chýba už len podpis prezidenta

Za pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce hlasovalo 136 poslancov z rôznych politických strán. Na to, aby sa stal zákon účinným, ho ešte musí podpísať prezident Peter Pellegrini.

Polícia upozorňuje brigádnikov

Polícia upozornila, že mladí ľudia sa počas letných brigád v zahraničí môžu kvôli neznalosti, naivite a nadmernej dôverčivosti vystaviť rôznym rizikám. Pred blížiacou sa letnou sezónou preto poskytla niekoľko preventívnych rád a opatrení. Poukázal na ne portál teraz.sk.

Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru vysvetlila, že ak je osoba nútená robiť veci proti svojej vôli, cíti sa kontrolovaná inou osobou, je vystavená vyhrážkam alebo násiliu a jej sloboda pohybu je obmedzená, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stala obeťou obchodovania s ľuďmi.

„Osobitné riziko v takýchto prípadoch hrozí najmä ženám a deťom,” dodala hovorkyňa.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Zdôraznila, že ľudia plánujúci vycestovanie by mali byť opatrní voči príliš veľkorysým ponukám pomoci alebo lukratívnym pracovným príležitostiam. Pred odchodom do zahraničia je dôležité nechať si elektronicky zaslať pracovnú dohodu a dôkladne si preštudovať stanovené pracovné podmienky.

Záujemci by taktiež nemali by odovzdávať osobné doklady a mali by udržiavať pravidelný kontakt s blízkymi. Tiež by ich mali informovať ich o mieste svojho pobytu.

Trestný čin obchodovania s ľuďmi sa prejavuje vo forme nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, nútených sobášov alebo žobrania.

Obchodovanie s bielym mäsom na Slovensku

„Obete sú často obmedzované na osobnej slobode a neustále kontrolované. V niektorých prípadoch im býva odopieraná strava a sú nútené konzumovať alkohol alebo užívať omamné a psychotropné látky,” vysvetlila Zuzana Hrabovská

Vo väčšine prípadov sú páchatelia vo veku od 18 do 55 rokov a v 80 percentách prípadov sú to muži.

„Slovenská polícia najčastejšie eviduje, že vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi zo Slovenska prebieha v Nemecku, Rakúsku, Írsku, Veľkej Británii, Taliansku, Holandsku, Švajčiarsku a Dánsku,” dodala.

Podľa jej slov sa prípady vyskytujú aj na Slovensku.

„Minulý rok bolo ako obete obchodovania s ľuďmi identifikovaných 39 osôb, pričom trestné stíhanie bolo začaté v 20 prípadoch,” uviedla. Zároveň polícia vlani vzniesla obvinenie v 12 skutkoch. Do mája tohto roka polícia eviduje osem prípadov kvalifikovaných ako trestný čin obchodovania s ľuďmi.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora