Susedná krajina zvažuje 4-dňový pracovný týždeň. Dočkajú sa ho aj Slováci?

  • Podľa tamojšej ministerky je aktuálny štýl práce zastaraný a mal by sa zmeniť.
  • Ku krajinám, v ktorých funguje 4-dňový pracovný týždeň, by sa mohlo pridať aj Slovensko.
Ekonomika Susedná krajina zvažuje 4-dňový pracovný týždeň
Susedná krajina zvažuje 4-dňový pracovný týždeň. Zdroj: Shutterstock.com/Gorodenkoff, PeopleImages.com - Yuri A

V susednom Poľsku majú dôvod na oslavy. Ako totiž informovali noviny Waborcza, na stole sú rovno dva návrhy týkajúce sa skracovania pracovného týždňa. V krajine sa rozmýšľa nad tým, že zamestnanci by pracovali buď iba 35 hodín do týždňa, alebo by mali piatky úplne voľné.

5-dňový pracovný týždeň

Poľská ministerka práce a sociálnych vecí Agnieszka Dziemianowicz-Bąk poukázala na to, že od zavedenia osemhodinového pracovného týždňa uplynulo viac ako 100 rokov. Z voľných sobôt sa zamestnanci tešia zhruba 50 rokov.

Podľa jej slov sa toho zmenilo veľmi veľa a preto je vhodné, aby sa urobil ďalší krok. Minimálne by sa o tomto kroku malo začať diskutovať.

Ministerka sa domnieva, že to, že človek veľa pracuje, neznamená, že je produktívnejší. Produktivita sa totiž veľmi rýchlo môže zmeniť na vyhorenie a stratu motivácie.

Aby takéto situácie nastávali čo najmenej, navrhuje zaviesť kratší pracovný týždeň. Podľa nej je totiž zamestnanec, ktorý má dostatok času na oddych, aj produktívnejší.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kratší pracovný týždeň aj na Slovensku?

Ku krajinám, v ktorých funguje 4-dňový pracovný týždeň, by sa mohlo pridať aj Slovensko. Ešte v januári to podľa Denníka N uviedol na Svetovom ekonomickom fóre v Davose premiér Robert Fico.

Podľa jeho slov došlo k postupnej zmene postoja firiem. Mnohé z nich totiž pred pandémiou koronavírusu odmietali skracovanie pracovného týždňa. Ako bol však covid v plnom prúde, veľa spoločností pristúpilo k práci z domu. Vďaka tomu sú tieto firmy podľa Fica flexibilnejšie.

„Myslím si, že Slovensko by mohlo veľmi rýchlo patriť medzi krajiny, ktoré ako experiment zavedú 4-dňový pracovný týždeň,” povedal Fico.

Tému skracovania pracovného času otvorila vlani Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Jej predsedníčka Monika Uhlerová uviedla, že otázka už nie je, či skracovať pracovný čas, ale ako k tomu pristúpiť a akú formu zvoliť.

„Existuje niekoľko možností. Snažíme sa dosiahnuť, aby bol pracovný týždeň štvordňový a víkend trojdňový. Diskutujeme aj o iných možnostiach a formách skracovania pracovného času, ako aj o skúsenostiach zo zahraničia,” informovala v novembri na konferencii KOZ o budúcnosti práce v 21. storočí.

Premiér Robert Fico by rád zaviedol skrátený pracovný týždeň pre slovenských pracovníkov. Tento návrh však nie je novinkou od predstaviteľov štátu. Nedávno aj Igor Matovič avizoval záujem zaviesť štvordňový pracovný týždeň, no narazil na odpor odborárov, ktorí považujú opozičný návrh za zbytočný.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.