Rezort práce navrhuje zvyšovanie ďalšieho príspevku. Pomôže najmä jednej skupine Slovákov

  • Návrh ministerstva práce ovplyvní štátny rozpočet.
  • Finančný príspevok je určený pre zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o osoby odkázané na pomoc iných.
Ekonomika Rezort práce navrhuje zvyšovanie ďalšieho príspevku
Rezort práce navrhuje zvyšovanie ďalšieho príspevku. Zdroj: Shutterstock.com/Photofex_AUT, Pressmaster
BITmarkets BITmarkets

Výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb v niektorých zariadeniach by sa mala v roku 2025 zvýšiť. Mesačný príspevok na osobu pri pobytovej starostlivosti by sa mal zvýšiť o 13 až 55 eur, a pri ambulantnej starostlivosti o 8 až 37 eur, v závislosti od stupňa odkázanosti.

Toto zvýšenie vyplýva z návrhu nariadenia vlády SR, ktorý na pondelkové (20.5.) rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR predkladá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Informuje o tom portál teraz.sk.

Kto má na tento príspevok nárok?

Finančný príspevok je určený pre zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o osoby odkázané na pomoc iných alebo o starobných dôchodcov. Tento príspevok sa poskytuje aj zariadeniam krízovej intervencie, zriadeným obcou, ako sú nocľahárne, útulky či zariadenia núdzového bývania. Taktiež ho môžu získať aj nocľahárne, kde sociálne služby poskytuje neverejný poskytovateľ.

Výška mesačného príspevku na jedno miesto v zariadení sociálnych služieb sa vypočítava ako násobok mesačnej minimálnej mzdy (750 eur v roku 2024) v závislosti od stupňa odkázanosti. Pri ambulantnej starostlivosti by sa mesačný príspevok mal zvýšiť o 8 až 37 eur, čo znamená, že by dosahoval sumu od 125 do 550 eur. Pri pobytovej starostlivosti sa príspevok zvýši o 13 až 55 eur, čo znamená, že mesačná suma na jedno miesto by sa mala pohybovať od 188 do 825 eur podľa stupňa odkázanosti.

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach krízovej intervencie a nocľahárňach by mal na mesiac na jedno miesto predstavovať 0,5-násobok minimálnej mzdy za rok 2024.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: teraz.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.