- Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na nelegálnych výrobcov zákuskov.
- Problém má byť aj v neprofesionalite, čo ohrozuje zdravie konzumentov.
- Za nelegálne podnikanie hrozí pokuta do výšky 3 300 eur.
Ak radi využívate služby svojich kamarátov či rodiny v tom, že pre vás pečú torty alebo zákusky, mali by ste rozhodne spozornieť. O téme informoval portál TVNOVINY.
Pokiaľ je takéto pečenie len príležitostné, nemal by v tom byť žiaden problém ani z pohľadu zákona. Avšak, ak ide o pravidelnú výrobu cukrárenských výrobkov, tak tu už nie je všetko v poriadku.
Koniec nelegálneho predaja tort a zákuskov?
V takomto prípade už môže byť reč o porušovaní zákona. Svoj názor na to má aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý sa rozhodol po dobu dvoch rokov analyzovať situáciu na našom trhu. Dospel tak k záveru, že štát kvôli tejto nelegálne forme podnikania môže prichádzať až o 12 miliónov eur ročne.
Zväz tak takýmto jedincom radí, aby svoje podnikanie v cukrárskej výrobe zlegalizovali a rozšírili tak rady už existujúcich cukrárov. Zväz tak nechce znižovať konkurenciu, chce len spravodlivosť na trhu. Treba taktiež podotknúť, že za nelegálne podnikanie hrozí pokuta do výšky 3 300 eur.
„Nelegálne” sladkosti vás môžu stáť zdravie
Okrem toho, že tento nelegálny biznis ohrozuje prácu tých, ktorí z toho žijú, tak treba byť obozretný aj ohľadom samotnej kvality zákuskov a tort od známych. Ako zväz hovorí:
Mnoho tých farebných postavičiek pochádza práve z Číny, ktorá je známa tým, že sú tam používané farbivá alebo iné prísady, ktoré by na európskom trhu neboli nikdy schválené.
S tým súvisí aj problém neznalosti platných hygienických predpisov pre prácu s potravinami, nehovoriac o ich skladovaní. Zradnou surovinou môžu byť napríklad vajíčka. Napríklad, staršie vajíčka môže neznalý cukrár položiť pri varení vedľa masla, čím hrozí kontaminácia baktériami.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Na trhu je aktuálne dostatok cukrárov, pričom záujem o toto zamestnanie ja na školách stále dostačujúci. Niekde záujem aj prevyšuje maximálny počet prijatých študentov.
Na takýchto školách sa prísne dbá na odbornosť a profesionalitu. Po doštudovaní sú tak absolventi pripravení podnikať sami alebo sa zamestnať v nejakej cukrárenskej výrobe.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov je dobrovoľným spoločenstvom fyzických osôb, akciových, štátnych, družstevných, súkromných podnikov, či regionálnych spoločenstiev výrobcov. Hlavným účelom Zväzu je presadzovanie záujmov našich členov v pekárskom, cestovinárskom a cukrárskom odbore voči vonkajšiemu prostrediu, voči orgánom štátnej a miestnej správy, odborovým orgánom zamestnaneckej reprezentácii, hlavným odberateľským a dodávateľským subjektom.
Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.