Tu je dôvod, pre ktorý si Robert Kiyosaki nikdy nekúpi Bitcoin ETF

  • Bitcoin je súčasťou portfólia Roberta Kiyosakiho.
  • Nie však vo forme ETF.
  • Túto formu neodporúča a nebude ju kupovať.
Novinky Bitcoin ETF Kiyosaki odmieta
Bitcoin ETF Kiyosaki odmieta. Zdroj: shutterstock.com/24K-Production
BITmarkets BITmarkets

Robert Kiyosaki je aj u nás veľmi známym investorom. Bitcoin podporuje. Aj napriek tomu sa vyjadril, prečo by si nikdy nekúpil Bitcoin ETF.

Je potrebné si uvedomiť základný rozdiel, a to ten, že spotové Bitcoin ETF nie je Bitcoin. Je podložené jeho hodnotou, cena sa pohybuje rovnako ako pri Bitcoine, nejde však o jeho priame vlastníctvo. V tom je základný rozdiel. To má implikácie napríklad pri problémoch akéhokoľvek správcu aktív. Ak máte ETF, môže vás to trápiť. Ak máte priamo Bitcoin, tak vás pád akejkoľvek inštitúcie vôbec nemusí zaujímať. 

Kiyosakiho postoj

Kiyosaki, ktorý je známy svojimi investíciami do zlata, striebra a nehnuteľností, zdôraznil, že podobne ako vlastní fyzické zlato a striebro či ťažobné spoločnosti, nevlastní ani zlaté alebo strieborné ETF. V diskusii na sociálnej platforme X v piatok uviedol, že prednosť dáva vlastníctvu reálnych aktív pred finančnými produktmi z Wall Streetu, ktoré podľa neho vyžadujú vysokú mieru finančnej gramotnosti a zodpovednosti. To je jedna z ďalších nevýhod spotového ETF.

Kiyosaki, ktorého kniha sa predala vo viac ako 32 miliónoch kópiách a bola preložená do 51 jazykov, sa dlhodobo profiluje ako kritik tradičných finančných produktov a zastáva názor, že osobná zodpovednosť a podnikavosť sú kľúčové pre finančný úspech. Hoci minulosti podporoval myšlienku bitcoinových ETF ako alternatívu pre investorov neochotných kupovať priamo kryptomenu, nedávno svoj postoj zmenil.

Spolu s Kevinom O’Learym, známym z televíznej show Shark Tank, vyjadril názor, že vlastniť priamo Bitcoiny je výhodnejšie, pretože pri ETF sa platia ďalšie poplatky bez pridanej hodnoty. Je pravda, že spotové ETF nemá oproti reálnemu Bitcoinu žiadnu prémiu a výhodu, okrem jednoduchosti používania.

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin ETF nekúpi

Napriek svojej súčasnej neochote investovať do bitcoinových ETF Kiyosaki stále považuje Bitcoin za významný investičný nástroj. Nedávno prehlásil, že verí v rast ceny až na neuveriteľných 2,3 milióna dolárov, čím odkazuje na predikciu Cathie Woodovej, CEO spoločnosti Ark Invest.

Taktiež reagoval na predikciu ekonóma Harryho Denta, ktorý tvrdí, že cena Bitcoinu môže klesnúť na 200 dolárov. Uviedol, že ak cena klesne na takúto úroveň, nakúpi čo najviac Bitcoinov. Investor odkazuje, že by to bola veľmi výhodná cena na nákup tohto aktíva. Vzhľadom aj na existenciu spotových ETF sa však už takéto niečo nepredpokladá.

Zároveň Kiyosaki nabáda investorov, aby sa zbavili amerických dolárov a nakúpili práve Bitcoin spolu so zlatom a striebrom. Americký dolár označuje za „obrovskú Ponziho schému”. Zároveň zdôrazňuje, že Bitcoin predstavuje „perfektné aktívum v pravý čas”. V minulosti predpovedal, že cena bitcoinu dosiahne 100 000 dolárov do septembra a vyjadril presvedčenie, že Bitcoin by mohol dosiahnuť cenu 300 000 dolárov ešte tento rok.

Mohlo by vás zaujať: 3 dôvody, prečo Bitcoin prekoná 100 000 dolárov už v roku 2024

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Bitcoin NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.