Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Varovný prst pre USA. Prestížna svetová agentúra varuje pred vážnym rizikom

Ekonomika USA hrozí zníženie ratingu
USA hrozí zníženie ratingu. Zdroj: shutterstock.com/Billion Photos
BitmarketsBitmarkets

Agentúra Moody’s Investors Service nedávno oznámila, že mení výhľad ratingu americkej vlády na negatívny, zatiaľ čo potvrdila dlhodobý rating emitenta a vyšší nezabezpečený rating na úrovni Aaa. Táto zmena v hodnotení vyvolala obavy a otázky o budúcej finančnej stabilite USA, informoval o tom The Wall Street Journal.

Hlavným dôvodom pre revidovaný výhľad je zvýšené riziko poklesu fiškálnej sily krajiny, ktoré Moody’s pripisuje vyšším úrokovým sadzbám a nedostatku účinných opatrení na zníženie vládnych výdavkov alebo zvýšenie príjmov. Agentúra varuje, že bez zmeny v smerovaní politiky by fiškálne deficity mohli ostať vysoké a dostupnosť dlhu by sa výrazne oslabila.

Stúpajúce výnosy zo štátnych dlhopisov vytvárajú dodatočný tlak na dostupnosť dlhu. Moody’s predpokladá, že úrokové platby v pomere k príjmom sa do roku 2033 zvýšia z 9,7 % (v roku 2022) na približne 26 %. Rovnako očakáva, že úrokové platby v pomere k HDP sa do rovnakého obdobia zvýšia z 1,9 % na približne 4,5 %.

Rating USA je ohrozený

Aj keď Moody’s potvrdila vysoký rating Aaa pre USA, zdôraznila, že rastúce riziká vyžadujú pozornosť. Agentúra vysvetlila, že úverová sila krajiny je podporená výnimočnou ekonomickou silou, vysokou inštitucionálnou silou, silou správy a riadenia a ústrednou úlohou amerického dolára či dlhopisov štátnej pokladnice na globálnom finančnom trhu.

Táto reakcia Moody’s prichádza v kontexte dôkladného hodnotenia verejných financií a rizík, ktorým čelí najväčšia svetová ekonomika. Svetové udalosti, ako je pandémia a geopolitická nestabilita, môžu tiež ovplyvniť hospodárstvo USA a viesť k ďalším zmenám v hodnotení ratingu.

Je dôležité spomenúť, že nie je to prvýkrát, čo ratingová agentúra vyjadruje obavy o fiškálnu silu Spojených štátov. V minulosti aj iné agentúry, ako napríklad Fitch a S&P, vyjadrili obavy o dlhovú udržateľnosť krajiny.

Fitch v tomto roku znížil rating USA na AA+, a S&P v roku 2011 znížila rating na AA+. Tieto zmeny v hodnotení poukazujú na systémové problémy, ktorým čelí americká ekonomika a zdôrazňujú potrebu serióznych opatrení na zlepšenie fiškálnej situácie krajiny.

Zaujíma vás svet investovania? Chcete vedieť, ktoré akcie kúpiť a ako si rozdeliť svoje investičné portfólio? Ak neviete, neváhajte a vyberte si jedno z našich členstiev na Trader 2.0!

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Hodnotenie Spojených štátov má globálne dôslekdy

Výhľad ratingu americkej vlády na negatívny môže mať širšie dôsledky na globálnu ekonomiku a investičné prostredie. Zvýšená úroková zaťaženosť môže mať dosahy na vládne výdavky, investície a hospodársky rast. Preto je dôležité, aby vláda a finančné inštitúcie vážne zvážili opatrenia na zlepšenie fiškálnej disciplíny a udržateľnosti verejných financií.

Celkovo by sme mali sledovať ako sa situácia vyvíja a ako bude vláda a ďalší aktéri reagovať na tieto výzvy. Finančná stabilita Spojených štátov je kľúčová pre celosvetovú ekonomiku a preto bude reakcia na tieto zmeny v hodnotení ratingu sledovaná s veľkým záujmom nielen na domácej pôde, ale aj po celom svete.

Prečítajte si aj: Americká centrálna banka boj s infláciou prehráva

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: The Wall Street JournalTAGY:
Autor:
Trader 2.0
Trader 2.0

Trader 2.0 je kryptomenový vzdelávací projekt. Od svojho vzniku patrí medzi najväčšie na Slovensku. Trader 2.0 sa venuje vzdelávaniu v oblasti kryptomien, investovania a tradingu najmä na Youtube kanále.