Skupina Slovákov musí do 15. októbra splniť svoju povinnosť: Ak tak neurobia, prídu o stovky eur

Ekonomika Skupina Slovákov musí do 15. októbra splniť svoju povinnosť
Skupina Slovákov musí do 15. októbra splniť svoju povinnosť. Zdroj: Shutterstock.com/Studio.G photography
BitmarketsBitmarkets

Sociálna poisťovňa na svojom webe infomruje o povinnosti, ktorá sa týka dôchodcov s bydliskom v štátoch, ktoré nepatria k štátom Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru, no aj Švajčiarska a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Tieto osoby musia do 15. októbra 2023 doručiť Sociálnej poisťovni Potvrdenie o žití. Ide o základnú podmienku na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru. Do týchto krajín ho Sociálna poisťovňa zasiela spätne na štvrťročnej báze.

Seniori žijúci v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami Európskej únie, okrem Českej republiky, toto potvrdenie zasielajú len raz ročne – v januári.

Tlačivo, ktoré seniori musia dodať do Sociálne poisťovne, musí byť riadne vyplnené a vlastnoručne podpísané. Podpis nesmie byť starší ako jeden mesiac a zároveň musí byť úradne overený. Overiť ho môže napríklad notár, no aj zamestnanec príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v danej krajine.

Po doručení tlačiva Sociálna poisťovňa týmto seniorom zašle dôchodok za III. štvrťrok, čiže za obdobie od 1. júla 2023 do 30. septembra 2023.

Seniori, ktorých sa táto povinnosť týka, obdržali tlačivo ešte v januári. Okrem toho je k dispozícii na webe Sociálnej poisťovne v rôznych jazykoch.

Pre čitateľov sme vytvorili Discord komunitu, kde každý deň prispievame s hodnotným obsahom. Pridaj sa cez tento odkaz. Tie najaktuálnejšie novinky sleduj na našom Instagrame a Facebooku.

Ďalšia povinnosť seniorov čaká v januári 2024

Zaslaním vyššie spomínaného tlačiva však povinnosti seniorov nekončia. V januári 2024 budú totiž žitie musieť preukázať opäť.

V tomto prípade sa to však týka aj poberateľov dôchodku s bydliskom v členských štátoch EÚ/EHP, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska s výnimkou Českej republiky.

V prípade Česka si Sociálna poisťovňa vymieňa informácie o dôchodcoch elektronicky s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

„Od 1. januára 2004 sa dôchodky poukazujú do cudziny, a to aj do štátov, s ktorými Slovenská republika nemá uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení,uvádza Sociálna poisťovňa.

Pozadu v trojmesačných lehotách vždy až po predložení Potvrdenia o žití sa dôchodky vyplácajú dú cudziny, ktorá nie je štátom, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie.

V prípade štátov, na ktoré sa koordinačné nariadenia Európskej únie vzťahujú, sa dôchodky vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách. Vyplácanie sa koná vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínich. Seniori Potvrdenie o žití Sociálnej poisťovni predkladajú v januári príslušného kalendárneho roka.

K 30. júnu 2023 Sociálna poisťovňa do zahraničia vyplatila spolu 34 591 dôchodkov. 3 734 z nich išlo do krajín mimo Európskej únie, pričom najviac z nich smerovalo do Kanady a USA. Do krajínEÚ/EHP, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila Sociálna poisťovňa 30 857 dôchodkov. Najviac z nich putovalo do Česka a Nemecka.

Mohlo by ťa zaujímať: Vláda Ľudovíta Ódora chystá bič na SZČO: Stúpli by im dane, no aj odvody

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Sociálna poisťovňaTAGY:
Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.