Z tradičnej slovenskej potraviny sa stáva investícia. V Poľsku za ňu zaplatíte o 78 % menej

  • Situáciu komplikuje aj konsolidačný balík opatrení, ktorý počíta so zvýšením základnej sadzby DPH na 23 percent.
  • Napriek nepriaznivej situácii sa zdá, že slovenskí spotrebitelia sa masla vzdať nechcú.
  • Odborníci sa zhodujú, že na cenu masla vplýva viacero faktorov.
Ekonomika Z tradičnej slovenskej potraviny sa stáva investícia
Z tradičnej slovenskej potraviny sa stáva investícia. Zdroj: Shutterstock.com/Stock-Asso, wavebreakmedia
Crypto All Stars PCBitmarkets

Porovnanie cien potravín medzi Slovenskom a susedným Poľskom prináša ešte šokujúcejšie zistenia. Poslanci hnutia Slovensko uskutočnili sériu nákupov rovnakých potravín v rovnakom obchodnom reťazci v oboch krajinách.

Výsledky ukázali, že Slováci platia za potraviny v priemere o 48 percent viac ako Poliaci. Pri masle je tento rozdiel ešte výraznejší – slovenské maslo je o neuveriteľných 78 percent drahšie ako v Poľsku.

Július Jakab z hnutia Slovensko konkretizuje:

Nákup, ktorý nás v Poľsku stál 51 eur, na Slovensku vyšiel na 76 eur. Rozdiely sú markantné pri všetkých druhoch potravín – od mäsa cez mliečne výrobky až po základné pečivo.

Odborníci sa zhodujú, že na cenu masla vplýva viacero faktorov. Vladimír Chovan, riaditeľ spoločnosti Agropartner, poukazuje na sezónne výkyvy v produkcii. Hovorí, že počas letných mesiacov sa kravy doja menej v dôsledku tepelného stresu. Produkcia mlieka je tak nižšia. Uvádza to portál Správy STVR.

Tento faktor v kombinácii s globálnymi trhovými trendmi a blížiacimi sa sviatkami môže viesť k ďalšiemu rastu cien.

Napriek nepriaznivej situácii sa zdá, že slovenskí spotrebitelia sa masla vzdať nechcú. Martin Krajčovič, predseda Aliancie moderného obchodu, však prináša nádej. Uvádza, že od januára zvyčajne klesá záujem o mliečne výrobky, čo by mohlo mať pozitívny vplyv aj na cenu masla.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
Best Wallet PCOkazio mobil
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.