- Až 2 000 Slovákov môže mať rakovinu hrubého čreva bez toho, aby o tom vedeli.
- Na Slovensku diagnostikujú ročne vyše 4500 nových prípadov rakoviny hrubého čreva.
- Test na skryté krvácanie stojí 12 eur, liečba pokročilej rakoviny až 25-tisíc eur.
Prevencia šetrí nielen životy, ale aj peniaze
Podľa údajov VšZP je rozdiel v nákladoch na prevenciu a liečbu rakoviny markantný. „Kým test na skryté krvácanie do stolice stojí poisťovňu 12 eur, liečba rozvinutého štádia rakoviny hrubého čreva a konečníka stojí približne 5-tisíc eur ročne na jedného pacienta. V terminálnom štádiu ochorenia môžu ročné náklady na poistenca dosiahnuť aj 25-tisíc eur,” vysvetľuje Matúš Jurových.
Tieto čísla jasne potvrdzujú finančnú výhodnosť prevencie. Náklady na liečbu kolorektálneho karcinómu poistencov v uplynulom roku predstavovali viac ako 62 miliónov eur, zatiaľ čo náklady na pozvánky, testy a preventívne výkony boli vo výške 5,7 milióna eur.
Gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček z endoskopického pracoviska v Nemocnici Bory potvrdzuje, že Slovensko je dlhodobo na prvej priečke rebríčka vo výskyte prípadov rakoviny hrubého čreva v Európe. „Navyše patríme medzi krajiny s najväčšou úmrtnosťou na rakovinu hrubého čreva. Na Slovensku je to dokonca druhý najčastejšie sa vyskytujúci druh rakoviny, u mužov po pľúcach, u žien po rakovine prsníka,” vysvetľuje.
Napriek tomu, že sme malá krajina, je u nás diagnostikovaných viac ako 4 500 prípadov rakoviny hrubého čreva ročne. „Spôsob, akým vieme predchádzať rakovine je, že odstránime ešte predštádiá rakoviny – polypy. Tým pádom k rakovine buď nedôjde, alebo ju zachytíme v skorom štádiu,” hovorí Juríček.
Príčiny vysokého výskytu rakoviny hrubého čreva na Slovensku
Vznik rakoviny hrubého čreva je daný viacerými faktormi. Tým najčastejším a zároveň aj najlepšie ovplyvniteľným je spôsob života. „Ako Slováci radi holdujeme nezdravej strave. V rebríčku, ktorý vydáva Európska gastroenterologická spoločnosť, je Slovensko na prvom mieste. Na poslednom mieste je Grécko,” vysvetľuje MUDr. Juríček.
Stredomorská kuchyňa robí podľa odborníka obrovský rozdiel v tom, prečo je v Grécku najnižší výskyt rakoviny hrubého čreva a na Slovensku najvyšší. „Ešte si k tomu pridajme fajčenie cigariet, dosť vysokú konzumáciu alkoholu na Slovensku a výsledok je takýto nelichotivý,” dodáva.
Medzi hlavné rizikové faktory rakoviny hrubého čreva patria obezita, alkohol, cigarety a strava s prevahou červeného mäsa, vyprážaných a údených jedál.
Ako rozpoznať príznaky rakoviny hrubého čreva?
Ľudia v skorých štádiách rakoviny hrubého čreva nemajú žiadne ťažkosti ani viditeľnú krv pri stolici. „Typické príznaky, ktoré sa v literatúre uvádzajú ako varovné, sú krv pri stolici, zmeny charakteru vyprázdňovania, chudnutie a chudokrvnosť. To sú však už dosť neskoré štádiá rakoviny hrubého čreva,” upozorňuje gastroenterológ.
Krv v stolici je považovaná za najcitlivejší parameter, ale ešte pred ním je okultné krvácanie – mikroskopické množstvo krvi v stolici, ktoré človek nevidí voľným okom. Práve preto je dôležitý test na okultné krvácanie, ktorý je súčasťou preventívnych prehliadok.