- Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter nevylúčil možnosť štátnej regulácie cien.
- Ceny potravín sú podľa neho vážnou témou, ktorou sa premiér aktívne zaoberá.
- Aké riziká môže priniesť regulácia cien potravín?
Odborníci na maloobchod upozorňujú, že cenová regulácia môže mať závažné negatívne následky pre celý potravinársky sektor. Môže viesť k nedostatku určitých druhov potravín, zníženiu kvality produktov či dokonca k zatvoreniu menších predajní, ktoré nebudú schopné fungovať pri regulovaných cenách.
Ekonomickí analytici zdôrazňujú, že efektívnejším riešením by bola cielená sociálna pomoc pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Tento prístup by podľa nich pomohol zmierniť vplyvy vysokých cien potravín bez narušenia trhových mechanizmov.
Situácia okolo cien potravín zostáva naďalej napätá a bude jednou z kľúčových tém najbližších mesiacov. Vláda deklaruje pripravenosť prijať razantné opatrenia, zatiaľ však nie je jasné, či a kedy by k prípadnej cenovej regulácii mohlo dôjsť.
Ceny potravín sa neustále zvyšujú
Podľa najnovšej analýzy UniCredit Bank sú potraviny v okolitých krajinách pre Slovákov cenovo výhodnejšie. Analytik Ľubomír Koršňák uvádza, že dokonca aj v Rakúsku sú potraviny v priemere o dve percentá lacnejšie než na Slovensku. Uvádza to portál tvnoviny.sk.
Najvýraznejšie cenové rozdiely možno nájsť v Poľsku, kde sú potraviny lacnejšie až o štvrtinu. Výhodné ceny ponúka aj Česko a Maďarsko, kde sú potraviny o štyri až sedem percent lacnejšie.
Z okolitých krajín je drahšie len rakúske pečivo (5 %), mäso (34 %) a ryby (10 %). V Maďarsku sú ceny mlieka, syrov a vajec porovnateľné so Slovenskom s minimálnym rozdielom 0,2 %.
Významný rozdiel je najmä v cenách olejov a tukov vrátane masla, ktoré sú v okolitých krajinách o 30 až 40 % lacnejšie. Slovensko dokonca vedie v EÚ s najvyššími cenami v tejto kategórii.
V rámci EÚ má Slovensko o viac ako 8 % vyššie ceny potravín oproti priemeru. Len šesť krajín EÚ má vyššie ceny ako Slovensko – Malta, Luxembursko, Estónsko, Cyprus, Dánsko a Írsko. Absolútne najdrahšie potraviny v Európe možno nájsť vo Švajčiarsku, kde sú ceny až o polovicu vyššie ako na Slovensku.
Naopak, najlacnejšie potraviny v EÚ ponúka Rumunsko (o 36 % nižšie ceny) a Poľsko (o 24 % nižšie ceny). Mimo EÚ vedú s najnižšími cenami Macedónsko a Turecko.