Sladký jed z Dubaja: Kontrolóri odhalili v populárnej čokoláde zdraviu škodlivé látky

  • V dubajskej čokoláde našli kontrolóri toxické plesne, ktoré poškodzujú obličky a pečeň.
  • Až 96 percent vzoriek z tretích krajín obsahovalo závažné nedostatky.
  • Mnohé výrobky neupozorňujú na prítomnosť silných alergénov ako sezam a arašidy.
Ekonomika Sladký jed z Dubaja
Sladký jed z Dubaja. Zdroj: shutterstock.com/Esin Deniz
Coinfactory PC banerBitmarkets

Kontrolóri tiež upozornili na prítomnosť neoznačených alergénov. V 15 vzorkách chýbalo akékoľvek upozornenie na alergény, čo ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami. Bavorskí kontrolóri našli nedeklarovaný sezam a arašidy, ktoré patria medzi najsilnejšie alergény.

Inšpektori identifikovali 16 vzoriek s nevhodnými farbivami, pričom desať výrobkov na tieto látky vôbec neupozorňovalo. Niektorí výrobcovia dokonca nahradili kvalitné kakaové maslo lacnejšími tukmi, čím znížili kvalitu produktu.

V týchto náhradách navyše našli baktérie E. coli, ktoré spôsobujú vážne tráviace ťažkosti.

Nedostatočná hygiena pri výrobe

Kontroly odhalili aj alarmujúce hygienické nedostatky. V Hanoveri úrady zastavili výrobu čokolády v jednej firme pre nevyhovujúce hygienické podmienky. Výrobné priestory nespĺňali základné hygienické normy, čo zvyšuje riziko kontaminácie produktov.

Výrobcovia často zanedbávali aj správne označovanie produktov. Mnohým čokoládam chýbali presné informácie o zložení, čo bráni spotrebiteľom urobiť informované rozhodnutie pri nákupe. Tento problém obzvlášť ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami alebo inými zdravotnými obmedzeniami.

Rady pre spotrebiteľov

Odborníci odporúčajú spotrebiteľom zvýšiť opatrnosť pri nákupe čokolád z tretích krajín. Vždy si pozorne prečítajte zloženie výrobku a uprednostnite produkty s úplnými informáciami.

Kedy potravinu nekonzumovať?

Ak máte pochybnosti o kvalite alebo bezpečnosti potraviny, radšej ju nekonzumujte a prípadne kontaktujte príslušné kontrolné orgány. Zdravotné riziká spojené s konzumáciou kontaminovaných potravín výrazne prevyšujú krátkodobý pôžitok z módneho produktu.

Hoci dubajská čokoláda naďalej dominuje na sociálnych sieťach, výsledky kontrol jasne ukazujú, že jej kvalita a bezpečnosť vyvolávajú vážne pochybnosti. Spotrebitelia by mali zvážiť, či stojí za to riskovať svoje zdravie pre krátkodobý trend.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
txbCoinfactory mobil baner
Autor:
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Národná banka Slovenska varuje: Ticho pred búrkou na slovenskom trhu práce

2

Tieto 2 veľké kryptomeny sa údajne zdvojnásobia do konca roku 2025

3

Dôchodky neboli nikdy vyššie: Hrozí, že bublina čoskoro praskne

4

Najčastejšie chyby začínajúcich investorov a ako sa im vyhnúť

5

5 najlepších spôsobov, ako začať investovať ešte v roku 2025

PR články

Top zmeny v portfóliu Warrena Buffetta: Prehľad za posledný štvrťrok

PR články  | 20. augusta 2025

PR článok spoločnosti XTB. Každý štvrťrok je pre investorov malým sviatkom. Po uplynutí 45 dní od jeho skončenia musia veľké fondy a investori zverejniť zmeny vo svojich portfóliách.

Warren Buffett a Berkshire Hathaway

Vyvrcholenie rastu Bitcoinu by malo nastať koncom roku 2025

PR články  | 20. augusta 2025

Bitcoin, a kryptomenový trh ako celok, je známy svojím 4-ročným cyklom, ktorý tvoria tri roky rastu a jeden rok korekcie.

Bitcoin bull run pravdepodobne vyvrcholí v roku 2025

Trhová kapitalizácia kryptomien dosiahla nový rekord vo výške 4,15 biliónov dolárov

PR články  | 18. augusta 2025

Trhová kapitalizácia kryptomien zaznamenala počas minulotýždňového rastu nové all-time high (historické maximum).

Trhová kapitalizácia kryptomien má nové ATH