- V dubajskej čokoláde našli kontrolóri toxické plesne, ktoré poškodzujú obličky a pečeň.
- Až 96 percent vzoriek z tretích krajín obsahovalo závažné nedostatky.
- Mnohé výrobky neupozorňujú na prítomnosť silných alergénov ako sezam a arašidy.
Kontrolóri tiež upozornili na prítomnosť neoznačených alergénov. V 15 vzorkách chýbalo akékoľvek upozornenie na alergény, čo ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami. Bavorskí kontrolóri našli nedeklarovaný sezam a arašidy, ktoré patria medzi najsilnejšie alergény.
Inšpektori identifikovali 16 vzoriek s nevhodnými farbivami, pričom desať výrobkov na tieto látky vôbec neupozorňovalo. Niektorí výrobcovia dokonca nahradili kvalitné kakaové maslo lacnejšími tukmi, čím znížili kvalitu produktu.
V týchto náhradách navyše našli baktérie E. coli, ktoré spôsobujú vážne tráviace ťažkosti.
Nedostatočná hygiena pri výrobe
Kontroly odhalili aj alarmujúce hygienické nedostatky. V Hanoveri úrady zastavili výrobu čokolády v jednej firme pre nevyhovujúce hygienické podmienky. Výrobné priestory nespĺňali základné hygienické normy, čo zvyšuje riziko kontaminácie produktov.
Výrobcovia často zanedbávali aj správne označovanie produktov. Mnohým čokoládam chýbali presné informácie o zložení, čo bráni spotrebiteľom urobiť informované rozhodnutie pri nákupe. Tento problém obzvlášť ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami alebo inými zdravotnými obmedzeniami.
Rady pre spotrebiteľov
Odborníci odporúčajú spotrebiteľom zvýšiť opatrnosť pri nákupe čokolád z tretích krajín. Vždy si pozorne prečítajte zloženie výrobku a uprednostnite produkty s úplnými informáciami.
Ak máte pochybnosti o kvalite alebo bezpečnosti potraviny, radšej ju nekonzumujte a prípadne kontaktujte príslušné kontrolné orgány. Zdravotné riziká spojené s konzumáciou kontaminovaných potravín výrazne prevyšujú krátkodobý pôžitok z módneho produktu.
Hoci dubajská čokoláda naďalej dominuje na sociálnych sieťach, výsledky kontrol jasne ukazujú, že jej kvalita a bezpečnosť vyvolávajú vážne pochybnosti. Spotrebitelia by mali zvážiť, či stojí za to riskovať svoje zdravie pre krátkodobý trend.