Sladký jed z Dubaja: Kontrolóri odhalili v populárnej čokoláde zdraviu škodlivé látky

  • V dubajskej čokoláde našli kontrolóri toxické plesne, ktoré poškodzujú obličky a pečeň.
  • Až 96 percent vzoriek z tretích krajín obsahovalo závažné nedostatky.
  • Mnohé výrobky neupozorňujú na prítomnosť silných alergénov ako sezam a arašidy.
Ekonomika Sladký jed z Dubaja
Sladký jed z Dubaja. Zdroj: shutterstock.com/Esin Deniz
BitmarketsBitmarkets

Kontrolóri tiež upozornili na prítomnosť neoznačených alergénov. V 15 vzorkách chýbalo akékoľvek upozornenie na alergény, čo ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami. Bavorskí kontrolóri našli nedeklarovaný sezam a arašidy, ktoré patria medzi najsilnejšie alergény.

Inšpektori identifikovali 16 vzoriek s nevhodnými farbivami, pričom desať výrobkov na tieto látky vôbec neupozorňovalo. Niektorí výrobcovia dokonca nahradili kvalitné kakaové maslo lacnejšími tukmi, čím znížili kvalitu produktu.

V týchto náhradách navyše našli baktérie E. coli, ktoré spôsobujú vážne tráviace ťažkosti.

Nedostatočná hygiena pri výrobe

Kontroly odhalili aj alarmujúce hygienické nedostatky. V Hanoveri úrady zastavili výrobu čokolády v jednej firme pre nevyhovujúce hygienické podmienky. Výrobné priestory nespĺňali základné hygienické normy, čo zvyšuje riziko kontaminácie produktov.

Výrobcovia často zanedbávali aj správne označovanie produktov. Mnohým čokoládam chýbali presné informácie o zložení, čo bráni spotrebiteľom urobiť informované rozhodnutie pri nákupe. Tento problém obzvlášť ohrozuje ľudí s potravinovými alergiami alebo inými zdravotnými obmedzeniami.

Rady pre spotrebiteľov

Odborníci odporúčajú spotrebiteľom zvýšiť opatrnosť pri nákupe čokolád z tretích krajín. Vždy si pozorne prečítajte zloženie výrobku a uprednostnite produkty s úplnými informáciami.

Kedy potravinu nekonzumovať?

Ak máte pochybnosti o kvalite alebo bezpečnosti potraviny, radšej ju nekonzumujte a prípadne kontaktujte príslušné kontrolné orgány. Zdravotné riziká spojené s konzumáciou kontaminovaných potravín výrazne prevyšujú krátkodobý pôžitok z módneho produktu.

Hoci dubajská čokoláda naďalej dominuje na sociálnych sieťach, výsledky kontrol jasne ukazujú, že jej kvalita a bezpečnosť vyvolávajú vážne pochybnosti. Spotrebitelia by mali zvážiť, či stojí za to riskovať svoje zdravie pre krátkodobý trend.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
txbtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Dôchodky sa budú po novom vyplácať inak. Čo všetko sa zmení?

2

Robert Kiyosaki: Ja som to hovoril, najväčší krach v histórii práve začal

3

Toxická Veľká noc: Nelegálny biznis za 12 miliónov ohrozuje zdravie Slovákov

4

Slovensko sa rúti k bankrotu. Tieto čísla vás poriadne vydesia

5

Mimoriadne varovanie: Veľká banka spustí až 12-hodinovú odstávku

PR články

Perfektné načasovanie investície? Mýtus, na ktorý netreba čakať

Marek Jendrál  | 7. marca 2025

V roku 2020 sa Bitcoin prepadol pod hranicu 5 000 eur, čo vyvolalo vlnu paniky a predikcie o jeho zániku. Zakladateľ Binance Changpeng Zhao (CZ) v tom čase uviedol, že sa teší na deň, keď médiá budú hlásiť, že Bitcoin padol zo 101 000 eur na 85 000 eur.

Kryptomeny a správne obchodovanie