- Tesco sťahuje bravčové plece kontaminované nebezpečnou baktériou Salmonella derby.
- Kontaminované mäso nekonzumujte, vráťte ho do predajne za plnú náhradu.
- Salmonelóza spôsobuje hnačku, horúčku a zvracanie už 6 hodín po konzumácii.
Obchodný reťazec Tesco oznámil stiahnutie bravčového mäsa z pleca z predaja, v ktorom sa našla nebezpečná baktéria Salmonella derby. Ide o druh salmonely, ktorý sa bežne vyskytuje u prasiat a môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie u ľudí. Hoci výrobok už nie je v predaji, spotrebitelia si ho mohli zamraziť na neskoršie použitie, čo predstavuje potenciálne riziko.
Pokiaľ ste si tento produkt zakúpili, jeho konzumácia sa neodporúča. Naopak, mali by ste sa ho ihneď zbaviť.
Konkrétne ide o výrobok „TS ML. MASO Z BRAV. PLECA 500g” s EAN kódom 1234562822827, šaržou LOT: L422518706A a dátumom spotreby 25. 2. 2025. Dodávateľom problematického mäsa je spoločnosť HILTON FOODS LTD SP. Z O.O.
Obchodný reťazec ubezpečuje zákazníkov, že môžu výrobok vrátiť v ktorejkoľvek prevádzke na informáciách alebo v centre služieb zákazníkom, kde im bude vrátená plná hodnota výrobku.

Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Salmonelóza: Nebezpečná infekcia s vážnymi následkami
Salmonelóza predstavuje jedno z najrozšírenejších bakteriálnych ochorení, ktoré sa prenáša jedlom. Salmonella derby žije najmä v tele prasiat. Správna tepelná úprava síce baktériu zničí, ale v kuchyni hrozí krížová kontaminácia. Preto by sme kontaminované mäso nemali vôbec používať.
Prvé príznaky salmonelózy sa objavia už 6 až 72 hodín po zjedení nakazenej potraviny. Choroba sa prejavuje hnačkou, horúčkou, bolesťami brucha a zvracaním. Zdraví ľudia sa zvyčajne vyliečia sami do niekoľkých dní. Rizikové skupiny ako deti, seniori a ľudia so slabou imunitou môžu ochorieť vážnejšie. Často potrebujú hospitalizáciu v nemocnici.