Preplnené obchody a zatvorené pokladne? Slováci našli jednoduché riešenie

  • Až 64 percent Slovákov nakupuje pred Vianocami v známych predajniach.
  • Takmer 90 percent ľudí uprednostňuje pokojný nákup bez zhonu.
  • Tempo SUPERMARKET spolupracuje s približne 1 300 lokálnymi dodávateľmi po Slovensku.
Ekonomika Preplnené obchody a zatvorené pokladne
Preplnené obchody a zatvorené pokladne. Zdroj: shutterstock.com/BearFotos, Eterna Images
Fumbi PCInvestuj do ťažby mobil

Slovenské a lokálne výrobky tvoria základ sviatočného košíka

Vianočný nákup nemusí znamenať len množstvo položiek v košíku. Pre mnohých z vás je dôležitý aj pôvod potravín. Až 87 % Slovákov tvrdí, že rado nakupuje v potravinách, kde nájde široký výber slovenských a lokálnych výrobkov.

Tempo SUPERMARKET spolupracuje približne s 1 300 lokálnymi dodávateľmi v rôznych regiónoch Slovenska.Vďaka tomu sa do obchodov dostávajú špecifické regionálne produkty, ktoré nenájdete všade.

Vnímame tradície a typické chute jednotlivých regiónov a premietame ich do ponuky našich predajní. Zákazníci u nás často objavia výrobky, ktoré inde nenájdu – napríklad v pultovom predaji mäsa, syrov či lahôdok,” vysvetľuje Renáta Peťovská, riaditeľka sekcie obchodu a rozvoja maloobchodnej siete COOP Jednota Slovensko.

Na regáloch sa objavia napríklad čerstvé pekárenské a cukrárske výrobky, rôzne lokálne mäsové špeciality, domáce cestoviny, dokonca aj čučoriedkové cestoviny z Oravy. Zákazníci môžu siahnuť aj po darčekových košoch plných lokálnych špecialít, ktoré poslúžia ako sviatočný dar.

Lokálne výrobky sú základ

Lokálne výrobky sú základ. Zdroj: shutterstock.com/Branislav Nenin

Čo nesmie chýbať na slovenskom vianočnom stole?

Pozrite si naše video z YouTube kanála YouTube Kryptomagazin SK

Prieskum sa pozrel aj na to, ktoré slovenské produkty majú počas Vianoc najväčší úspech. Na prvých miestach sa drží slovenský chlieb a vajíčka.

K nim sa pridávajú domáca klobása, maslo, ryby, med s označením „domáci”, mlieko, kvasená kapusta, vianočné pečivo.

Slováci zároveň častejšie siahajú po surovinách, ktoré potrebujú na prípravu tradičných sviatočných jedál – od kapustnice až po koláče, ktoré rozvoniavajú celým bytom.

SpäťStrana 3/3
Ďalej
Kvakomat PC bannerFumbi mobil baner
Autor:
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.