Pečivo neohrozí ani zdraženie. Tento druh má v srdiach Slovákov najväčšie miesto

  • Až 97 % Slovákov pravidelne konzumuje rôzne druhy chleba.
  • Najobľúbenejší je zemiakový chlieb, nasleduje celozrnný a kváskový.
  • Od januára pečivo zdražie približne o 10 percent.
Ekonomika Pečivo neohrozí ani zdraženie
Pečivo neohrozí ani zdraženie. Zdroj: shutterstock.com/Nomad_Soul, BearFotos
Best Wallet PCBitmarkets

Budeme za pečivo platiť viac?

Od januára sa minimálna mzda zdvihne o 12,13 % na 915 eur. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňuje, že zmena zasiahne najmä pekárne, kde manuálna práca tvorí rozhodujúci podiel nákladov. Zvýšenie sa podľa zväzu premietne do zdraženia chleba a pečiva o približne 10 %.

Portál webnoviny.sk uvádza, že predseda zväzu Milan Lapšanský pripomína, že konsolidácia verejných financií má význam, no štát by mal šetriť inak. „Namiesto ďalšej záťaže pre podniky má vláda obmedziť fixné výdavky a znížiť počet zamestnancov vo verejnom sektore,” zdôrazňuje. Podľa neho zväz dlhodobo predkladá návrhy, ktoré by podporili domáce potravinárstvo a zvýšili jeho pridanú hodnotu.

Pozrite si naše video z YouTube kanála YouTube Kryptomagazin SK

Samotný rast minimálnej mzdy nie je jediným problémom. Vyšší základ automaticky zvyšuje aj príplatky za nočné smeny, víkendy a sviatky. V pekárňach pritom tieto zmeny tvoria viac než štyri pätiny odpracovaného času. Lapšanský tvrdí, že práve v tejto oblasti sa náklady zvyšujú najrýchlejšie.

SZPCC vyzýva politikov, aby sa viac radili s profesijnými zväzmi a odborníkmi z praxe. Podľa Lapšanského by väčšia podpora domácich výrobkov na pultoch supermarketov stabilizovala ceny a posilnila slovenských výrobcov. „Nežiadame výnimky, chceme férové podmienky pre zamestnancov aj podniky,” dodáva.

Základná potravina zdražie o 10 %

Základná potravina zdražie o 10 %. Zdroj: shutterstock.com/CandyRetriever, Sewupari Studio

Záujem o pečivo sa nezmení

Vyššie ceny určite ovplyvnia rozhodovanie ľudí pri nákupoch, no dopyt po chlebe a pečive zostane stabilný. Pekári očakávajú, že oslabená kúpna sila domácností zníži záujem o zahraničné výrobky. Tento vývoj by podľa nich mohol posilniť slovenských producentov a priblížiť spotrebiteľov k lokálnym pekárňam.

Pekárenský priemysel čelí náročnému obdobiu. Okrem rastu miezd a príplatkov sa musí vyrovnávať s drahšími energiami a vyššími cenami surovín. Odborníci predpokladajú, že najbližšie mesiace ukážu, či pekárne zvládnu tlak na náklady a udržia si stabilnú pozíciu na trhu.

Zväz pekárov upozorňuje, že nejde len o cenu chleba, ale aj o budúcnosť celého odvetvia. Od vlády preto očakáva riešenia, ktoré prinesú stabilitu a udržateľné podmienky pre podniky aj zamestnancov.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
txbKvakomat mobil
Autor:
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.