Nové dane v reštauráciách: Ako sa najvýhodnejšie stravovať od roku 2025?

  • Nové dane v roku 2025 spôsobia zmätok v cenách stravovania.
  • Za rovnaké jedlo môžete platiť rôzne sumy.
  • Rozhodujúce je to, ako si ho objednáte.
Novinky Slováci budú platiť za jedlo rôzne dane
Slováci budú platiť za jedlo rôzne dane. Zdroj: shutterstock.com/Pressmaster
BitmarketsBitmarkets

Podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, Martina Novotného, je však slovenský systém neobvyklý v tom, že robí rozdiel medzi konzumáciou v prevádzke a donáškou. Vo väčšine krajín EÚ takýto rozdiel neexistuje.

Väčšina reštaurácií by nemala mať problém s implementáciou nového systému, keďže podobné rozdelenie sadzieb DPH už existovalo. Prevádzky potrebujú upraviť svoje pokladničné systémy tak, aby:

  • účtovali 5 % DPH pri konzumácii v reštaurácii,
  • aplikovali 19 % DPH pri balení jedla so sebou a vlastnej donáške,
  • správne evidovali 23 % DPH pri využití externých donáškových služieb.

Nové dane pošlú Slovákov do reštaurácií

Na základe nového systému zdaňovania by mali Slováci jednoznačne uprednostniť konzumáciu jedla priamo v reštaurácii, pretože zaplatia najnižšiu sadzbu DPH, a teda 5 %.

Tip

V prípade, že si jedlo chcete nechať doručiť domov, namiesto externých donáškových platforiem by ste mali využívať vlastné donáškové služby reštaurácií. Ak chcete využívať doručovacie spoločnosti, musíte počítať s vyššími cenami.

Nový systém zdaňovania jasne zvýhodňuje tradičné stravovanie v reštauráciách oproti modernému trendu donáškových služieb. Pre Slovákov to znamená, že najvýhodnejšie bude vrátiť sa k osobnej návšteve gastronomických zariadení, kde si môžu vychutnať dobré jedlo s rodinou či priateľmi.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
Okazio PCOkazio mobil
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.