- Nové dane v roku 2025 spôsobia zmätok v cenách stravovania.
- Za rovnaké jedlo môžete platiť rôzne sumy.
- Rozhodujúce je to, ako si ho objednáte.
Podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, Martina Novotného, je však slovenský systém neobvyklý v tom, že robí rozdiel medzi konzumáciou v prevádzke a donáškou. Vo väčšine krajín EÚ takýto rozdiel neexistuje.
Väčšina reštaurácií by nemala mať problém s implementáciou nového systému, keďže podobné rozdelenie sadzieb DPH už existovalo. Prevádzky potrebujú upraviť svoje pokladničné systémy tak, aby:
- účtovali 5 % DPH pri konzumácii v reštaurácii,
- aplikovali 19 % DPH pri balení jedla so sebou a vlastnej donáške,
- správne evidovali 23 % DPH pri využití externých donáškových služieb.
Nové dane pošlú Slovákov do reštaurácií
Na základe nového systému zdaňovania by mali Slováci jednoznačne uprednostniť konzumáciu jedla priamo v reštaurácii, pretože zaplatia najnižšiu sadzbu DPH, a teda 5 %.
V prípade, že si jedlo chcete nechať doručiť domov, namiesto externých donáškových platforiem by ste mali využívať vlastné donáškové služby reštaurácií. Ak chcete využívať doručovacie spoločnosti, musíte počítať s vyššími cenami.
Nový systém zdaňovania jasne zvýhodňuje tradičné stravovanie v reštauráciách oproti modernému trendu donáškových služieb. Pre Slovákov to znamená, že najvýhodnejšie bude vrátiť sa k osobnej návšteve gastronomických zariadení, kde si môžu vychutnať dobré jedlo s rodinou či priateľmi.