Nebezpečná salmonela v poľských kuracích prsiach. Skontrolujte si mrazničky

  • Veterinári našli salmonelu v kuracích prsiach z Poľska predávaných v Námestove.
  • Dodávateľ priviezol na Slovensko 150 kilogramov kontaminovaného mäsa.
  • Výrobok už nie je v predaji, spotrebitelia by mali skontrolovať mrazničky.
Ekonomika Nebezpečná salmonela v poľských kuracích prsiach
Nebezpečná salmonela v poľských kuracích prsiach. Zdroj: shutterstock.com/Oksana Mizina
Coinfactory PC banerBitmarkets

Veterinárna kontrola v Dolnom Kubíne zistila prítomnosť nebezpečnej baktérie v kuracích prsiach z Poľska. Testy potvrdili výskyt Salmonella Typhimurium vo vzorkách odobratých z predajne v Námestove. Na svojom webe o tom informuje Štátna a veterinárna potravinová správa Slovenskej republiky.

Kontrolóri identifikovali problém v produkte „Kuracie prsia chladené” so šaržou 01/310325 a dátumom spotreby 7. apríla 2025. Mäso dodal poľský výrobca F.H.U. „Kubik-I” Roman Kubik z Jablonky do predajne Mäso, Údeniny RAGON v Námestove.

Čo spôsobuje salmonela?

Salmonella Typhimurium vyvoláva u ľudí typické príznaky ako vysokú teplotu, žalúdočné kŕče, hnačku a niekedy aj závažnejšie zdravotné ťažkosti.

Dodávateľ priviezol na Slovensko 150 kilogramov týchto kuracích pŕs. Spotrebitelia sa však nemusia obávať, pretože podľa informácií z RVPS Dolný Kubín sa výrobok už v obchodoch nenachádza – jeho dátum spotreby už uplynul.

V každom prípade by si mali spotrebitelia skontrolovať svoje mrazničky.

98 %

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 69 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Salmonelóza a jej vplyv na ľudské zdravie

Salmonelóza predstavuje jednu z najbežnejších potravinových otráv, ktorá každý rok postihne množstvo Slovákov. Túto infekciu vyvolávajú baktérie salmonely, ktoré útočia na tráviaci trakt a spôsobujú rad nepríjemných symptómov. Ako sa môžeme pred touto infekciou chrániť?

Salmonelu najčastejšie nájdeme v potravinách, ktoré neprešli dostatočnou tepelnou úpravou. Najväčšie riziko predstavujú surové alebo nedovarené vajcia, hydina, hovädzie mäso a nepasterizované mliečne výrobky.

Príznaky nákazy

Príznaky ochorenia sa zvyčajne objavia jeden až tri dni po konzumácii nakazenej potraviny. Pacienti trpia hnačkou, zvracaním, bolesťami brucha, horúčkou a výrazným pocitom vyčerpania. Deti a starší ľudia znášajú infekciu ťažšie a hrozí im dehydratácia.

Liečba sa sústreďuje najmä na doplnenie tekutín a zmiernenie príznakov. Lekári odporúčajú piť dostatok vody a špeciálnych rehydratačných nápojov, ktoré doplnia stratené minerály.

Väčšina ľudí sa zo salmonelózy zotaví do týždňa až desiatich dní, niektorým však príznaky pretrvávajú dlhšie. Počas choroby odborníci odporúčajú jesť ľahko stráviteľné potraviny ako ryžu, banány alebo varené zemiaky.

Najlepšou ochranou zostáva dôsledná hygiena pri príprave jedál. Odborníci zdôrazňujú potrebu umývať si ruky pred aj po kontakte s potravinami, používať samostatné kuchynské pomôcky pre surové mäso a dôkladne tepelne spracovať rizikové potraviny.

Odborníci tak odporúčajú variť vajcia minimálne 7 minút. V prípade mäsa platí odporúčaná teplota aspoň 75 stupňov Celzia, vďaka čomu dôjde k zničeniu všetkých baktérií salmonely.

Riziko nákazy znížite aj správnym skladovaním potravín. Surové mäso nikdy neklaďte vedľa potravín určených na priamu konzumáciu. Zvyšky jedál rýchlo ochlaďte a skonzumujte do jedného dňa.

Ak spozorujete príznaky salmonelózy, zostaňte doma a obmedzte kontakt s ostatnými, kým sa úplne neuzdravíte. Pri silných príznakoch, výraznej dehydratácii alebo problémoch trvajúcich viac ako tri dni vyhľadajte lekára.

Coinfactory mobil baner
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.