- Falošné potraviny často obsahujú toxické látky a ohrozujú zdravie.
- Pravý med neroztopíte okamžite v studenej vode.
- Víno, olej či kečup často klamú zložením aj pôvodom.
Na pultoch obchodov sa čoraz častejšie objavuje med, ktorý s pravým včelím produktom nemá veľa spoločného. Dlhoročný včelár Ján Magač pre portál noviny.sk upozorňuje, že mnohé výrobky označené ako med sú v skutočnosti len lacné zmesi cukrových sirupov. Niektoré produkty sú dokonca tak dôkladne upravené, že prejdú aj laboratórnymi testami, no ich kvalita zaostáva za poctivým domácim medom.
Kľúčové rozdiely medzi pravým a falšovaným medom si všimnete aj doma. „Skúste jednoduchý test s lyžičkou a pohárom studenej vody,” odporúča Magač. Ak dáte pravý med do vody, neroztopí sa hneď a voda sa nezafarbí.
Oproti tomu falošný med sa rozpustí rýchlo a zafarbenie vody nastane už po krátkom čase. Práve táto vlastnosť podľa včelára naznačuje, že výrobca med buď riedil, alebo ho vytvoril z lacných náhrad.
Ďalším znakom kvality je kryštalizácia. Pravý med po čase prirodzene stuhne. Ak zostáva dlhodobo tekutý, môže ísť o produkt s príliš vysokým obsahom vody alebo o falzifikát.
Magač tvrdí, že niektorí výrobcovia „namiešajú” med ako instantnú kašu. Pridajú vodu, zmes zahustia a pridajú malé množstvo pravého medu, aby testy ukázali prítomnosť peľových zŕn.
Najspoľahlivejší spôsob, ako sa falošnému medu vyhnúť, je nakupovať priamo od overeného včelára. „Ak med vznikol poctivo a neobsahuje prebytočnú vodu, vydrží vám celý život. Je to jedna z mála potravín, ktoré nepotrebujú záručnú lehotu,” uzatvára Magač.