Lacné potraviny môžu obsahovať pesticídy či ortuť. Takto odhalíte falošné potraviny

  • Falošné potraviny často obsahujú toxické látky a ohrozujú zdravie.
  • Pravý med neroztopíte okamžite v studenej vode.
  • Víno, olej či kečup často klamú zložením aj pôvodom.
Ekonomika Takto odhalíte falošné potraviny
Takto odhalíte falošné potraviny. Zdroj: shutterstock.com/Prostock-studio
Best Wallet PCKvakomat mobil

Na pultoch obchodov sa čoraz častejšie objavuje med, ktorý s pravým včelím produktom nemá veľa spoločného. Dlhoročný včelár Ján Magač pre portál noviny.sk upozorňuje, že mnohé výrobky označené ako med sú v skutočnosti len lacné zmesi cukrových sirupov. Niektoré produkty sú dokonca tak dôkladne upravené, že prejdú aj laboratórnymi testami, no ich kvalita zaostáva za poctivým domácim medom.

Kľúčové rozdiely medzi pravým a falšovaným medom si všimnete aj doma. „Skúste jednoduchý test s lyžičkou a pohárom studenej vody,” odporúča Magač. Ak dáte pravý med do vody, neroztopí sa hneď a voda sa nezafarbí.

Falošný med odhalíte ľahko

Oproti tomu falošný med sa rozpustí rýchlo a zafarbenie vody nastane už po krátkom čase. Práve táto vlastnosť podľa včelára naznačuje, že výrobca med buď riedil, alebo ho vytvoril z lacných náhrad.

Ďalším znakom kvality je kryštalizácia. Pravý med po čase prirodzene stuhne. Ak zostáva dlhodobo tekutý, môže ísť o produkt s príliš vysokým obsahom vody alebo o falzifikát.

Magač tvrdí, že niektorí výrobcovia „namiešajú” med ako instantnú kašu. Pridajú vodu, zmes zahustia a pridajú malé množstvo pravého medu, aby testy ukázali prítomnosť peľových zŕn.

Najspoľahlivejší spôsob, ako sa falošnému medu vyhnúť, je nakupovať priamo od overeného včelára. „Ak med vznikol poctivo a neobsahuje prebytočnú vodu, vydrží vám celý život. Je to jedna z mála potravín, ktoré nepotrebujú záručnú lehotu,” uzatvára Magač.

SpäťStrana 3/3
Ďalej
txbCoinfactory mobil baner
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.