Lacné potraviny môžu obsahovať pesticídy či ortuť. Takto odhalíte falošné potraviny

  • Falošné potraviny často obsahujú toxické látky a ohrozujú zdravie.
  • Pravý med neroztopíte okamžite v studenej vode.
  • Víno, olej či kečup často klamú zložením aj pôvodom.
Ekonomika Takto odhalíte falošné potraviny
Takto odhalíte falošné potraviny. Zdroj: shutterstock.com/Prostock-studio
Best Wallet PCtxb

„Mnohé medy obsahujú cukrové sirupy alebo farbivá, ktoré napodobňujú vzhľad kvalitného medu z hôr. Rovnako sa falšuje aj olivový olej – výrobca ho vydáva za panenský, no v skutočnosti ide o zmes lacných olejov,” vysvetlil.

Chudý dopĺňa, že aj kečup môže byť zavádzajúci. Výrobcovia doň namiesto paradajok pridávajú jablčnú drť a upravujú chuť cukrom a arómami. Výsledok potom vyzerá ako čerstvý produkt, no realita je iná.

Podvodníci sa snažia šetriť na surovinách a zároveň zvyšujú zisk. Podľa odborníkov signalizuje podozrivý tovar najmä príliš nízka cena a nekvalitné balenie. Takéto produkty často obsahujú škodlivé látky, ako sú ortuť, metanol alebo pesticídy.

Odborníci odporúčajú kupujúcim, aby pozorne sledovali etikety, kontrolovali pôvod potravín a vyhýbali sa neprimerane lacným výrobkom. Najbezpečnejšou voľbou zostáva nákup od overených značiek alebo priamo od lokálnych producentov.

Všímate si počas nakupovania pôvod potravín?

Ako odhaliť falošný med?

SpäťStrana 2/3Ďalej
Coinfactory PC banerCoinfactory mobil baner
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.