- Falošné potraviny často obsahujú toxické látky a ohrozujú zdravie.
- Pravý med neroztopíte okamžite v studenej vode.
- Víno, olej či kečup často klamú zložením aj pôvodom.
Spotrebitelia v slovenských obchodoch čoraz častejšie čelia riziku, že si domov odnesú falšované potraviny, ktoré môžu ohroziť ich zdravie. Odborníci upozorňujú, že podvodníci najčastejšie cielia na vína, medy, oleje či marmelády. Poukázal na to portál Správy STVR.
Vyšetrovatelia z Europolu a Interpolu minulý rok v krajinách Európskej únie identifikovali falšované potraviny v celkovej hodnote 91 miliónov eur. Najčastejšie narazili na podvodné alkoholické nápoje, najmä vína a liehoviny.
Riaditeľka Zväzu vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková upozorňuje, že falšovanie vína predstavuje dlhodobý problém. „Podvodníci využívajú rôzne triky. Z nearomatickej odrody dokážu pomocou aróm vytvoriť napodobeninu drahšieho vína, ktoré potom predajú s vyšším ziskom,” uviedla.
Problém sa netýka len zloženia, ale aj pôvodu. Na trhu sa často objavujú vína, ktoré sa tvária ako známe francúzske značky, no v skutočnosti ide o falzifikáty. Mnohé z nich sa dostávajú aj na slovenský trh. Domáci vinári preto zdôrazňujú dôležitosť podrobného označovania na etiketách.
Vinár Samuel Grančič vysvetľuje, že etiketa by mala jasne uvádzať pôvod hrozna aj samotného vína.
Falošné vína však nie sú jediným rizikom. Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý varuje, že spotrebitelia môžu naraziť aj na nepravý med, olivový olej či kečup.

Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.