- Situácia v gastronómii je momentálne mimoriadne náročná.
- Svoje o tom vie známy slovenský kuchár.
- Napriek sľubnému začiatku jeden z jeho podnikov vydržal v prevádzke iba jeden rok.
Známy šéfkuchár Daniel Hrivňák, ktorého diváci poznajú z rannej šou Teleráno na TV Markíza, sa ocitol v závažných finančných problémoch. Jeho dve bratislavské reštaurácie skončili v konkurze a zanechali po sebe dlhy v celkovej hodnote presahujúcej 300-tisíc eur.
Ako píše denník SME, Prvý krach zasiahol bistro Utoroque v bratislavskej Petržalke, ktoré Hrivňák otvoril počas pandémie. Napriek sľubnému začiatku podnik vydržal v prevádzke iba jeden rok.
„Prudký nárast cien energií a celková inflácia nám zlomili väz,” vysvetľuje šéfkuchár. Bistro za sebou zanechalo dlhy vo výške 275-tisíc eur, pričom majetok spoločnosti predstavuje len približne 9-tisíc eur.
Podobný osud postihol aj druhý Hrivňákov podnik – salaš Sobotišťan. Aj táto prevádzka skončila v konkurznom konaní. Hoci celková výška dlhov ešte nie je známa, len voči štátnym inštitúciám eviduje nedoplatky takmer 50-tisíc eur. Finančná správa pritom eviduje pohľadávku 45-tisíc eur a Sociálna poisťovňa ďalších 4-tisíc eur.
Situácia v gastronómii je momentálne mimoriadne náročná. Kombinácia rastúcich nákladov na energie, suroviny a mzdy spolu so zníženou kúpyschopnosťou obyvateľstva vytvára pre reštaurácie toxické prostredie.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.