Krach reštaurácií a státisícové dlhy. Známy slovenský šéfkuchár sa topí v problémoch

  • Situácia v gastronómii je momentálne mimoriadne náročná.
  • Svoje o tom vie známy slovenský kuchár.
  • Napriek sľubnému začiatku jeden z jeho podnikov vydržal v prevádzke iba jeden rok.
Ekonomika Známy slovenský šéfkuchár sa topí v problémoch
Známy slovenský šéfkuchár sa topí v problémoch. Zdroj: Shutterstock.com/Drazen Zigic, FOTOFILIA Maciej Pazera
BitmarketsBitmarkets

Známy šéfkuchár Daniel Hrivňák, ktorého diváci poznajú z rannej šou Teleráno na TV Markíza, sa ocitol v závažných finančných problémoch. Jeho dve bratislavské reštaurácie skončili v konkurze a zanechali po sebe dlhy v celkovej hodnote presahujúcej 300-tisíc eur.

Ako píše denník SME, Prvý krach zasiahol bistro Utoroque v bratislavskej Petržalke, ktoré Hrivňák otvoril počas pandémie. Napriek sľubnému začiatku podnik vydržal v prevádzke iba jeden rok.

Šéfkuchár ozrejmuje dôvody

Prudký nárast cien energií a celková inflácia nám zlomili väz,” vysvetľuje šéfkuchár. Bistro za sebou zanechalo dlhy vo výške 275-tisíc eur, pričom majetok spoločnosti predstavuje len približne 9-tisíc eur.

Podobný osud postihol aj druhý Hrivňákov podnik – salaš Sobotišťan. Aj táto prevádzka skončila v konkurznom konaní. Hoci celková výška dlhov ešte nie je známa, len voči štátnym inštitúciám eviduje nedoplatky takmer 50-tisíc eur. Finančná správa pritom eviduje pohľadávku 45-tisíc eur a Sociálna poisťovňa ďalších 4-tisíc eur.

Situácia v gastronómii je momentálne mimoriadne náročná. Kombinácia rastúcich nákladov na energie, suroviny a mzdy spolu so zníženou kúpyschopnosťou obyvateľstva vytvára pre reštaurácie toxické prostredie.

98 %

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 74 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Kríza v slovenskom gastro sektore

Späť
Strana 1/2Ďalej
txbtxb
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.