Koniec načierno pečeným tortám a zákuskom? „Domácim pekárom” hrozí mastná pokuta

  • Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na nelegálnych výrobcov zákuskov.
  • Problém má byť aj v neprofesionalite, čo ohrozuje zdravie konzumentov.
  • Za nelegálne podnikanie hrozí pokuta do výšky 3 300 eur.
Off topic Na nelegálne výrobne môžete doplatiť
Na nelegálne výrobne môžete doplatiť. Zdroj: shutterstock.com/Halfpoint/paikong
Kvakomat PC bannerWallstreetpepe ICO mobil baner

Ak radi využívate služby svojich kamarátov či rodiny v tom, že pre vás pečú torty alebo zákusky, mali by ste rozhodne spozornieť. O téme informoval portál TVNOVINY.

Pokiaľ je takéto pečenie len príležitostné, nemal by v tom byť žiaden problém ani z pohľadu zákona. Avšak, ak ide o pravidelnú výrobu cukrárenských výrobkov, tak tu už nie je všetko v poriadku.

Koniec nelegálneho predaja tort a zákuskov?

V takomto prípade už môže byť reč o porušovaní zákona. Svoj názor na to má aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý sa rozhodol po dobu dvoch rokov analyzovať situáciu na našom trhu. Dospel tak k záveru, že štát kvôli tejto nelegálne forme podnikania môže prichádzať až o 12 miliónov eur ročne.

Zväz tak takýmto jedincom radí, aby svoje podnikanie v cukrárskej výrobe zlegalizovali a rozšírili tak rady už existujúcich cukrárov. Zväz tak nechce znižovať konkurenciu, chce len spravodlivosť na trhu. Treba taktiež podotknúť, že za nelegálne podnikanie hrozí pokuta do výšky 3 300 eur.

Nelegálne výrobne oberajú štát o milióny eur

Nelegálne výrobne oberajú štát o milióny eur. Zdroj: shutterstock.com/fizkes

„Nelegálne” sladkosti vás môžu stáť zdravie

Okrem toho, že tento nelegálny biznis ohrozuje prácu tých, ktorí z toho žijú, tak treba byť obozretný aj ohľadom samotnej kvality zákuskov a tort od známych. Ako zväz hovorí:

Mnoho tých farebných postavičiek pochádza práve z Číny, ktorá je známa tým, že sú tam používané farbivá alebo iné prísady, ktoré by na európskom trhu neboli nikdy schválené.

S tým súvisí aj problém neznalosti platných hygienických predpisov pre prácu s potravinami, nehovoriac o ich skladovaní. Zradnou surovinou môžu byť napríklad vajíčka. Napríklad, staršie vajíčka môže neznalý cukrár položiť pri varení vedľa masla, čím hrozí kontaminácia baktériami.

98 %

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 74 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Na trhu je aktuálne dostatok cukrárov, pričom záujem o toto zamestnanie ja na školách stále dostačujúci. Niekde záujem aj prevyšuje maximálny počet prijatých študentov.

Na takýchto školách sa prísne dbá na odbornosťprofesionalitu. Po doštudovaní sú tak absolventi pripravení podnikať sami alebo sa zamestnať v nejakej cukrárenskej výrobe.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov je dobrovoľným spoločenstvom fyzických osôb, akciových, štátnych, družstevných, súkromných podnikov, či regionálnych spoločenstiev výrobcov. Hlavným účelom Zväzu je presadzovanie záujmov našich členov v pekárskom, cestovinárskom a cukrárskom odbore voči vonkajšiemu prostrediu, voči orgánom štátnej a miestnej správy, odborovým orgánom zamestnaneckej reprezentácii, hlavným odberateľským a dodávateľským subjektom.

 

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

Okazio PCAnycoin mobil banner
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.