Hmyz v potravinách: Majú mať Slováci skutočne strach z toho, čo jedia?

  • Slováci čelia novej legislatíve, ktorá povoľuje hmyz v potravinách.
  • Tretina obyvateľov sa obáva, že im tajne pridávajú hmyz do jedla.
  • Je tento strach opodstatnený?
Off topic Slováci sa boja hmyzu v potravinách
Slováci sa boja hmyzu v potravinách. Zdroj: shutterstock.com/HappyAngel 888/voronaman
Coinfactory PC banerCoinfactory mobil baner

Ako uvádza portál TECHBYTE.sk, podľa platnej legislatívy EÚ, ktorá má jedny z najprísnejších noriem v oblasti označovania potravín na svete, musí byť každá potravina obsahujúca hmyz riadne označená.

Na obale musí byť uvedený presný názov prísady, napríklad „prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením”.

Koaličná strana SNS dokonca predstavila návrh zákona, podľa ktorého by potraviny obsahujúce hmyz mali byť ešte výraznejšie označené – informácia by mala byť uvedená na prednej strane obalu a takéto výrobky by mali byť vystavené oddelene od štandardných produktov.

Zaujimavosť

Slováci už desaťročia konzumujú potraviny obsahujúce zložky získavané z hmyzu bez toho, aby si to uvedomovali. Príkladom je prírodné farbivo košenila (E120), známe aj ako karmín či karmazín, ktoré sa pridáva do mäsových výrobkov, mliečnych produktov, sladkostí a ďalších potravín. Toto farbivo sa získava z červca nopálového – drobného hmyzu.

Je konzumácia hmyzu bezpečná?

Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Podľa odborníkov je konzumácia hmyzu bezpečná, no môže vyvolať alergické reakcie u ľudí alergických na kôrovce a roztoče. Preto je povinnosťou výrobcov na túto skutočnosť upozorniť na obale výrobku.

Na základe faktov môžeme konštatovať, že obavy z tajného pridávania hmyzu do potravín sú neopodstatnené. Ako vyplýva z informácií stránky Hoaxy a podvody, Európska únia nikoho nenúti konzumovať hmyz – je to len ďalšia alternatíva, ktorá je k dispozícii.

Všetky potraviny obsahujúce hmyz musia byť riadne označené, a tak má každý spotrebiteľ možnosť rozhodnúť sa, či takýto produkt kúpi, alebo nie. Konzumácia hmyzu je navyše bezpečná, ak pochádzajú z registrovaných a kontrolovaných chovov.

Slováci sa teda nemusia báť, že by bez svojho vedomia konzumovali potraviny s hmyzom. Stačí si pred kúpou prečítať zloženie výrobku.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
txbKvakomat mobil
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.