- Európska únia uvažuje o veľkom sprísnení pre fajčiarov.
- Búria sa proti tomu najmä majitelia reštaurácií a kaviarní.
- Prišli by totiž o obrovskú časť tržieb.
Brusel opäť prichádza s návrhom na sprísnenie fajčenia. Tento raz však nenahneval len samotných fajčiarov, ale predovšetkým podnikateľov z oblasti cestovného ruchu, služieb a priemyslu HORECA naprieč Európou.
Brusel predstavil svoj plán na boj s fajčením už v roku 2021. Jeho cieľom bolo znížiť mieru fajčenia do roku 2040 na 5 %. Už pri jeho predstavení mu bolo vyčítané, že je až príliš závislý na zvyšovaní daní, zákazoch a obmedzovaní individuálnej slobody. Zároveň nemotivuje fajčiarov v prechode na menej škodlivé alternatívy, napríklad po vzore Švédska, ktorému sa 5-percenntý cieľ podarí dosiahnuť už zrejme v tomto roku. V EÚ stále naďalej fajčí 20 % dospelej populácie.
Ako býva v EÚ zvykom, keď aktuálne opatrenia neprinášajú očakávaný efekt, prichádza nový zákaz. Tentoraz ide o návrh Rady, ktorý prakticky zakazuje fajčenie aj používanie moderných alternatív vo všetkých vonkajších priestoroch.
Obrovský škrt pre reštaurácie a kaviarne
Návrh Rady zdvihol zo stoličiek predstaviteľov európskeho sektora služieb, a zvlášť prevádzkovateľov reštaurácii a kaviarní. Dôvod je zrejmý – približne 20 % zákazníkov fajčí. Majitelia reštaurácii museli po čiastočnom zákaze fajčenia v roku 2009 investovať nemalé peniaze, aby naplnili požiadavku na oddelené nefajčiarske priestory. O desať rokov neskôr to bolo úplne zbytočné, keďže od roku 2019 začal totiž platiť úplný zákaz fajčenia v reštauráciách. Aj s tým sa už zmierili, no po novom by mal však prísny zákaz platiť na všetky vonkajšie priestory, čo podľa európskych podnikateľov zašlo priďaleko. Obávajú sa ďalšieho prepadu tržieb, pretože fajčiari jednoducho neprídu.
S kritikou už nešetrili podnikatelia z Rakúska, Nemecka, Chorvátska, Grécka, či Bulharska, teda tradičných bášt pohostinnosti a turizmu. „Niečo také by bolo pre naše podniky skazou a viedlo by to k obrovským stratám tržieb,” povedal pre denník Kronen Zeitung šéf rakúskeho Gastronomického zväzu Mario Pulke.
V niektorých reštauráciách a kaviarňach by podľa neho mohli tržby klesnúť až o 60 percent.
Má zákaz zmysel?
Predstavitelia európskeho cestovného ruchu a gastronómie sa podľa Kronen Zeitung pýtajú, či zákaz fajčenia v exteriéroch reštaurácií by naozaj pomohol dosiahnuť ciele v oblasti zdravia. Fajčenie by sa totiž podľa nich iba presunulo inam. Ľudia by potom stáli na ulici vedľa terás reštaurácií, čo by prekážalo chodcom. Lenže, aj v tomto smere je návrh Bruselu nekompromisný a v navrhovanej podobe by znamenal fakticky úplný zákaz fajčenia kdekoľvek vonku.
Zarábaj aj ty na raste kryptomien.
Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.
Svetlým momentom je, že rozširuje výpočet priestorov, v ktorých môžu fajčiari obťažovať deti a mladistvých, tu treba uznať, že situácia by mohla byť naozaj lepšia, pokiaľ ide o detské ihriská, či športoviská, hoci jeho vymáhanie v praxi môže byť komplikované.
Návrh však zahŕňa aj priestory pred verejnými budovami, zoologické záhrady, či zábavné parky, miesta konania koncertov, zábav a iných verejných podujatí s pravdepodobnosťou výskytu mladistvých. No, tie už zväčša majú túto otázku vyriešenú vyčlenením fajčiarskych zón, zväčša v ústraní. Z dikcie návrhu vyplýva že fajčiar kdekoľvek vonku môže dostať pokutu, ak okolo neho prejde neplnoletá osoba. Zákaz sa dokonca týka aj e-cigariet bez obsahu nikotínu.
Predstavitelia dotknutých sektorov Bruselu vyčítajú, že takýto drastický krok naprieč 27 krajinami únie prichádza bez širšej diskusie so zainteresovanými stranami, volajú tiež po vyčíslení dopadov na ekonomiku. Cestovný ruch a sektor HORECA (hotely, reštaurácie, catering a caffé) sú totiž dôležitou súčasťou hospodárstva EÚ. Odvetvie priamo zamestnáva približne 11 miliónov ľudí a tvorí ho viac ako 2,4 milióna spoločností. Návrh by mohol mať katastrofálne dopady pre mnohé, zväčša malé a rodinné podniky. Takmer 99 % odvetvia totiž tvoria malé a stredné podniky.