- Nový výskum prináša prekvapivé zistenia pre milovníkov kávy s mliekom.
- Obľúbený spôsob prípravy môže znižovať zdravotné benefity kávy.
- Bielkoviny v mlieku totiž viažu prospešné polyfenoly z kávy.
1. Obmedzte množstvo mlieka: Ak si neviete predstaviť kávu bez mlieka, skúste aspoň znížiť jeho množstvo. Menšie množstvo mlieka menej ovplyvní zdravotné benefity kávy.
2. Vyskúšajte rastlinné alternatívy: Mandľové, sójové alebo ovsené mlieko môžu byť zdravšou voľbou, keďže neobsahujú živočíšne bielkoviny, ktoré interagujú s polyfenolmi.
3. Pite čiernu kávu: Najlepším spôsobom, ako si vychutnať všetky zdravotné prínosy kávy, je piť ju čiernu bez akýchkoľvek prísad.
4. Vyberajte si kvalitné kávy: Uprednostňujte kvalitné, čerstvo pražené kávy, ktoré majú prirodzene sladkú a vyváženú chuť aj bez pridania mlieka a cukru.
5. Obmedzte sladené kávové nápoje: Vyhýbajte sa vysoko kalorickým kávovým nápojom s množstvom cukru a smotany.
Je dôležité si uvedomiť, že káva samotná má mnoho zdravotných benefitov. Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a dokonca niektorých druhov rakoviny. Káva tiež stimuluje metabolizmus a môže pomôcť pri chudnutí.
Zaujímavé je, že nedávna štúdia skúmajúca storočných ľudí žijúcich v európskych tzv. modrých zónach dlhovekosti, ako sú Sardínia a Ikaria v Grécku, odhalila, že takmer všetci pili dve až štyri kávy denne. To naznačuje, že umiernená konzumácia kávy môže prispievať k dlhovekosti.
Na záver možno dodať, že hoci pridávanie mlieka do kávy môže znížiť jej zdravotné benefity, nie je potrebné sa tohto zvyku úplne vzdať. Kľúčom je nájsť rovnováhu a byť si vedomý toho, čo do svojej kávy pridávame. Ak si dokážete vychutnať kávu bez mlieka, môžete získať maximum z jej zdravotných prínosov. Ak však preferujete kávu s mliekom, snažte sa obmedziť jeho množstvo a vyberajte si kvalitné ingrediencie. Pamätajte, že umiernená konzumácia kávy môže byť súčasťou zdravého životného štýlu.