- Analyzujeme hlbšie príčiny rastu cien potravín, ktoré nie sú vždy na prvý pohľad zrejmé.
- Zameriavame sa na vplyv logistiky, geopolitiky, klímy aj špekulatívnych investícií.
- Ako sa tieto faktory premietajú do našich každodenných nákupov?
Globálne faktory, ktoré ženú ceny nahor
Na rast cien potravín vplýva predovšetkým globalizácia. Potraviny už dávno nie sú len lokálnou komoditou – v obchodoch nachádzame ovocie z Južnej Ameriky, ryžu z Ázie či mäso z Poľska. V prípade narušenia dodávok alebo logistických problémov sa dôsledky prejavia rýchlo a plošne. Pandémia covidu bola jasným príkladom – zavreté prístavy, výpadky v doprave a nedostatok pracovnej sily spôsobili meškania, ktoré sa okamžite prejavili na cenách.
Ďalším zásadným globálnym faktorom je vojna a geopolitické napätie. Konflikty, ako napríklad vojna na Ukrajine, majú priamy vplyv na vývoz obilia, olejov či hnojív. Tieto produkty sú základom potravinového reťazca a ich nedostatok zvyšuje náklady výrobcov aj spotrebiteľov. Keď krajiny prestanú exportovať kľúčové komodity, ceny automaticky rastú, lebo dopyt prevyšuje ponuku.

Inflácia jedla v EÚ. Zdroj: tradingeconomics.com
K tomu sa pridávajú klimatické zmeny – sucho, požiare a záplavy ničia úrodu a destabilizujú trh. Príkladom sú rozsiahle suchá v Španielsku, ktoré zasiahli olivovníky a viedli k zdraženiu olivového oleja v celej Európe. Keď klesne produkcia, cena ide nahor. A keď sa tieto udalosti kumulujú, trh reaguje veľmi citlivo.