Bomba barista robí všetko inak a s osobným prístupom, a práve to zákazníci milujú

  • Bomba barista je unikátny kávový koncept v Bratislave.
  • Popri rozhovore s majiteľom sme si aj my vychutnali atmosféru zážitkového obchodu.
  • Na rozdiel od mnohých podnikov sa rozbehli práve počas pandémie covidu.
Off topic Cupping v Bomba barista
Cupping v Bomba barista. Zdroj: Dušan Bombala/Archív
Okazio PCKvakomat mobil

Čoooo? To čo je? To čo bolo? Tieto otázky si u nás návštevníci kladú často. Nie sme iba kaviareň. Nazvali sme sa Coffee laboratory & shop, aj keď sa veľmi ťažko definuje, kto vlastne sme. Robíme totiž všetko inak a po svojom, čo znamená, že to nie každý musí pochopiť, ale aj s tým sme OK,” povedal nám s úsmevom majiteľ Bomba barista, Dušan Bombala, hneď na úvod rozhovoru, ktorý prebehol v priestore v centre mestskej časti Dúbravka na Trhovej ulici v Bratislave — hneď vedľa známeho Domu kultúry Dúbravka.

98 %

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 74 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Dušan Bombala, alias Bomba barista, pracuje s kávou a v gastre už takmer 20 rokov. A hoci toho o káve vie viac než dosť, ako sám vraví:

Keď z toho človek nerobí jadrovú vedu, tak sa toho mnoho naučí, hoci môže byť na začiatku aj úplný laik.

Práve takí sú u nich vítaní — ľudia, ktorí chcú zažiť, ochutnať a dozvedieť sa niečo nové. A dokonca aj tí, ktorým doteraz káva absolútne nemusela chutiť.

Bomba barista je splnený sen

Dušan získal svoje mnohé skúsenosti v gastre počas rokov práce ako obchodný zástupca so zrnkovou talianskou kávou. Takisto mal možnosť prevádzkovať viaceré gastro prevádzky v kúpeľnom meste. Novoobjavený svet výberovej kávy (tzv. specialty coffee) však Dušana lákal čoraz viac. Hľadal tak možnosti, ako by sa tomuto svojmu hobby mohol viac venovať a odovzdať svoje skúsenosti aj ďalším.

Ako školiteľ v baristike sa začal aj sám vzdelávať od jedných z najlepších vo „fachu”. Povzbudzovaný manželkou Julkou sa rozhodol projekt Bomba barista uskutočniť. Coffee laboratory sa slávnostne otvorilo 20. februára 2020 v Dúbravke.

O niekoľko dní vypukla covid pandémia, s ktorou nikto nerátal

Prijaté opatrenia ako prvé zasiahli najmä kúpele a gastro prevádzky, takže činnosť v kúpeľoch musel Dušan nakoniec ukončiť.

Následne padla otázka „Čo budeme teraz robiť?”. Bez klientskej základne sa podnik v čase covidu dal udržať len veľmi ťažko, na čo mnohé podniky na Slovensku koniec koncov aj doplatili.

Výhoda v nepriaznivej situácii

Bombalovci našťastie svoj coffeeshop s výberovou kávou nemuseli úplne zatvoriť a mohli mať otvorené s istými reštrikciami. Zabojovali naplno a využili všetky dostupné možnosti, ako dať svetu o sebe vedieť.

Šikovne využili sociálne siete, najmä Instagram, na ktorom ľudia v ťažkých časoch hľadali rozptýlenie a inšpiráciu. Obľúbili si preto ich live vysielania z laboratória, video recepty či návody, ako si pripraviť skvelú kávu aj doma.

Po dvoch rokoch neúnavnej práce sa im podarilo podnikanie v Dúbravke zastabilizovať a rozšíriť si základňu spokojných zákazníkov, spustiť e-shop bombabarista.sk, začať s workshopmi a kávovými cuppingami, no najmä odovzdať svoju vášeň pre výberovú kávu aj tým, ktorí ju doposiaľ nepoznali.

Obchod s kávou

Obchod s kávou. Zdroj: Dušan Bombala/Archív

Vždy niečo nové

Už piaty rok zákazníkov v Bomba barista obsluhuje väčšinou sám majiteľ. Ten sa podľa preferencií jednotlivca snaží pripraviť nápoj ako šitý na mieru pre konkrétneho človeka.

Ako sám priznal, najviac ho na tejto práci baví komunikácia s ľuďmi a experimentovanie s chuťami a receptami. Riadi sa pritom heslom: „Rob druhému to, čo chceš, aby robili tebe.

Spätná väzba je pre Dušana dôležitá

Ak sa náhodou stane, že zákazník nie je úplne nadšený z chute nápoja, snaží sa mu okamžite pripraviť taký, ktorým už „trafí klinec po hlavičke”. Ľudí sa snaží edukovať ohľadom svetlého praženia kávy a chutiach, ktoré by mohli v káve cítiť.

Do priestorov Bomba barista sa zmestí cca 20 ľudí, takže sa tu organizujú aj rôzne team buildingy, kurzy, workshopy, cuppingy a iné zaujímavé akcie.

Cofeeshop

Cofeeshop. Zdroj: Dušan Bombala/Archív

Zaujíma vás ponuka?

Jedinečnosť tohto konceptu spočíva najmä v príprave nápojov typu doubleshot zo (svetlo) light roast pražených káv, a teda z desiatok druhov nápojov či už v studenej, alebo teplej forme.

Špičková švajčiarska technológia, batch brew — filtrovaná káva, colddripy a nitro cofffe sú úplnym základom.

Rokmi získané know-how a recepty vidieť aj vo vlastných druhoch kávových nápojov, ako je ich známe Bombaccino, ktoré chutí ako Baileys či jahodová Milka.

Zaujímalo nás, koľko druhov kávy majú v ponuke. Ako povedal Dušan:

V ponuke je neustále káva od 5 – 10 slovenských či zahraničných pražiarov, takže zákazníci si vedia vybrať medzi 50 až 100 rôznymi chuťami priamo v obchode za bežne dostupné kaviarenské ceny.

A koľko stojí najdrahšia káva, akú Bomba barista ponúka? Držte si klobúky: Pre ozajstných fajnšmekrov majú kávu, ktorej prepočet na kilo stojí až 1 500 eur. Z tejto špeciálnej kávy vám vie Dušan urobiť dvojité espresso za 28,50 eura či 10-gramový filter za 19,90 eura.

Kávové nápoje

Kávové nápoje. Zdroj: Dušan Bombala/Archív

Plány do budúcna

Na záver sme sa Dušana spýtali, čo chystá ďalej. „Radi by sme aj naďalej poskytovali kvalitné služby ako doteraz. V prípade vhodnej príležitosti by sme určite mali záujem využiť naše skúsenosti aj vo väčšom gastro projekte,” prezradil.

Boli ste niekedy v Bomba Barista?

A máme tu aj skvelú správu pre krypto nadšencov: V Bomba barista experimentujú tiež s Bitcoin Lightning. Vydajte sa preto za kávovým zážitkom — tak, ako sme to urobili aj my.

txbtxb
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.