Alkohol za volantom robí Slovákom problémy. Riziko nehody zvyšuje o stovky percent

  • Mnoho Slvákov si stále sadá za volant pod vplyvom alkoholu.
  • V minulom roku policajti odhalili až 10-tisíc takýchto prípadov.
  • Stále si treba uvedomiť množstvo vypitého alkoholu a nie jeho druh.
Off topic Málokedy to ostane pri jednom pive
Málokedy to ostane pri jednom pive. Zdroj: shutterstock.com/Nitr/fizkes
BitmarketsBitmarkets

Treba myslieť na to, že nezáleží na tom, aký alkohol vypijete, ale aké množstvo. Svoj názor má na to aj Tomáš Huba z občianskeho združenia Pi s rozumom:

Z vedeckých výskumov jasne vyplýva, že alkohol je len jeden, nie je dôležitý druh alkoholického nápoja, ale jeho množstvo. Pivo, víno aj destiláty obsahujú rovnaký alkohol – etanol. Pre lepšiu predstavu – rovnaký obsah alkoholu je v 2,5 dcl piva, 1 dcl vína alebo 3 centilitroch destilátu. Nezáleží teda na tom čo pijete, ale koľko toho pri jednom posedení vypijete.

Alkohol je pre Slovákov skutočným problémom. Podľa štatistík z minulého roka, priemerný Slovák vypije viac než dve fľaše vína alebo štyri litre piva za týždeň.

Najrizikovejšími sú vodiči, ktorí nedokážu odhadnúť mieru alkoholu a preceňujú svoje skúsenosti. Najčastejšie tak konajú mladí ľudia. Potvrdzuje to aj Vladimír Radič zo spoločnosti Tester.sk:

Až príliš veľa vodičov stále verí tomu, že pol hodiny po veľkom pive si môžu sadnúť za volant, alebo že malé pivo má menej alkoholu než 1,5 deci vína či panák tvrdého, pričom obsah alkoholu je všade rovnaký. Neuvedomujú si, že už pol promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody dvojnásobne a pri 0,8 promile je to 4-násobná pravdepodobnosť! Mnohí tiež veria, že majú dobré spaľovanie, alebo že poriadne mastné jedlo im pomôže alkohol rýchlejšie odbúrať, čo sú tiež bludy.

Etanol

Etanol je bezfarebná horľavá kvapalina s charakteristickým zápachom patriaca medzi silné narkotiká. Jej požitie najprv vyvoláva povzbudenie a neskôr paralýzu nervového systému. Najväčšia časť produkcie etanolu sa pripravuje z jednoduchých sacharidov alkoholickým kvasením pôsobením rôznych druhov kvasiniek, predovšetkým rôzných šľachtených kmeňových druhov Saccharomyces cerevisiae.

Sadli ste už za volant pod vplyvom alkoholu?

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

SpäťStrana 2/2
Ďalej
Okazio PCtxb
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.