Nákup drahých kovov do nového roka? Rady analytika pred investíciou do zlata a striebra

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Ako určite viete, na začiatku tohto roka mali drahé kovy veľmi solídny price action a zlato dokázalo pokoriť magických 2 000 USD za uncu. Avšak na začiatku augusta zlato so striebrom začalo klesať, z čoho sa vykľula relatívne dlhá korekcia, ktorá v podstate trvá doteraz. Možno ale určite predpokladať, že počas prvej polovice nasledujúceho roka zlato so striebrom začne ďalšiu jazdu ako to bolo v aktuálne končiacom roku.

Aktuálna situácia na 4H TF XAU/USD

Na spotovom trhu so zlatom je korekčná štruktúra úplne zrejmá a vcelku prostá. Kým sa kurz zo zakresleného klesajúceho kanála nedostane, ideme logicky dole. Ak sa však podarí breakout smerom up, je to obrovské víťazstvo. Určite by sme z takéhoto vývoja mohli implikovať, že je korekcia na konci. Zatiaľ sa však zlatu prerazenie nepodarilo.

No čiastkovým úspechom je, že prebehlo prerazenie tej strednodobej rezistenčnej trendovky. Za pol roka došlo k nespočetných zamietnutiam, až to bolo chvíľami celkom zúfalé. Lenže trh má za sebou relatívne čerstvé prerazenie spomínanej trendovej diagonály, čím sa dostal až k hornej stene kanála. A ako som už spomenul, breakout sa v týchto chvíľach ešte nepodaril.

K neúspechu určite dopomohol aj fakt, že zapôsobila konfluencia – cenová rezistencia na 1 903 USD/uncu je v tesnej blízkosti s hornou hranou patternu, takže o to ťažšie to nakupujúci mali. Cena sa však stále drží nad supportom 1 849 USD/uncu. Možno sa teda dočkáme ešte druhého pokusu, ktorého výsledok býkov určite poteší a nebudú sa veľmi obávať na trh pridať.

Ak sa však prerazenie up nepodarí, možno počítať s tým, že cena poklesne až k S/R levelu 1 756 USD/uncu. Čo je vlastne hranica, kde došlo koncom novembra k impulznému odrazu. V prípade, že sa sem kurz ešte raz vráti, nemyslím si, že tu dlho zostane. Respektíve by sa mal zopakovať price action z konca novembra.

Indikátory

Keď prejdeme k indikátorom, je trh skoro mesiac stále viac-menej bullish. Viac-menej preto, lebo má trh trable s prekonaním 70 bodov. Na druhej strane sa hodnoty indikátora zdržujú skôr nad 50 bodmi. Aby v tom však mohol trh pokračovať, je podmienkou prerazenie hornej steny klesajúceho kanála. Hodnoty MACD sú pár týždňov v pozitívnych číslach, ale žiadna sláva.

Aktuálna situácia na 4H TF unce striebra (CFD)

A teraz pristúpime k trhu so striebrom, ktorý je nepochybne agresívnejší než trh predošlý. Kým zlato sa stále potáca v rámci korekčnej štruktúry, striebru sa pred pár dňami podaril breakout a cena vyložene išla smerom nahor. Tá agresivita vydržala až po S/R hranicu 27 USD/uncu, kde došlo k tvrdšiemu zamietnutiu.

Cena teraz teda konsoliduje nad S/R hranicu 24,749 USD/unca. Okrem toho môžeme v grafe identifikovať krátkodobý trend, ktorý je podmienený tou rastovou diagonálou. Ak sa v každom prípade nič nepokazí, v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov môže kurz striebra atakovať swing high z augusta. Čo je v tesnej blízkosti s úrovňou 30 USD/uncu.

Indikátory

Na základe RSI je trh so striebrom nepochybne v krátkodobom expanzívnom cykle. Či sa to preleje do strednodobého, uvidíme až nasledujúci rok. Vďaka zamietnutiu na 27 USD/uncu prevláda na MACD negatívne momentum. Ak však budeme vychádzať z histogramu, tak predajcovia začínajú ustupovať.

Na záver

V prvej polovici roka 2021 je celkom racionálne počítať s tým, že nastane obnovenie expanzie. Fundamentálne a technicky na to trhy bez debaty majú. Akurát je potrebné obrniť sa trpezlivosťou, pretože na drahých kovoch nie je cenový vývoj rovnako dynamický ako na krypto trhoch.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

ANALÝZA LTC/USD – Najziskovejší altcoin tohto týždňa – oplatí sa nakupovať?

Táto analýza je len orientačná a neslúži ako odporúčanie na kúpu alebo predaj. Situácia na trhu sa kedykoľvek môže zmeniť. Špekulatívne obchody na kapitálových trhoch sú veľmi rizikové!

Preložené z českého originálu, ktorý pre vás pripravil Ing. Jaroslav Jarolím.