Bitmain má problém – Všetky jeho ASIC minery sú stratové!

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Bitmain má veľký problém. Všetky staršie mining zariadenia sú podľa štatistík stratové. Už v predhalvingovom období bol problém. Znížením odmien však výrazne opadla ziskovosť. Pozitívny vplyv na množstvo ziskových ťažiarov nemá ani zatiaľ lokálny pokles späť na 9 000 USD. 

Pokiaľ cena BTC urýchlene neposkočí nad 20 000 USD, tak BTC baníci môžu mať veľký problém. Keďže v niektorých štátoch je dvojnásobne vyššia cena za elektrinu a zároveň aj náklady na ťažbu, tak nie je v súčasnosti možné ťažiť na žiadnych zariadeniach ziskovo. Problém máme aj v Čechách a na Slovensku, kde nie sú až také vysoké náklady.

Prečítaj si aj: Banky počas korony dostali peniaze a teraz zvyšujú poplatky – Prečo je to tak?

Všetky zariadenia sú stratové

Všetky zariadenia okrem ASIC miner S19 Pro sú v súčasnosti stratové. A to treba dodať, že ide o úplne nové zariadenie, ktoré je zatiaľ najväčší výtvor od firmy Bitmain. Tento stroj bol zámerne navrhnutý na ziskovú ťažbu po halvingu. ASIC miner S19 Pro síce je mierne ziskový a podľa výpočtov sa dá ťažbou zarobiť denne niekoľko desiatok centov, však o ASIC miner S19 sa to nedá povedať. Bitmain očakával, že vypustením zatiaľ najvýkonnejších strojov do obehu sa výrazne zvýši ziskovosť ťažby a halving nebude mať žiadny dopad na vlastníkov týchto zariadení. Ide však o veľký omyl.

Prehľad ziskovosti rôznych zariadení

V tabuľke môžeme vidieť všetky najvýkonnejšie zariadenia a denný zisk. Výpočet je urobený na cenu 0,04 USD za kW/h. Teda cenu, za akú sa ťaží obvykle vo veľkých mining firmách alebo štátoch ako Texas, či Island. Keďže nové ASIC S19 sú novo vydané, tak dostupnosť je horšia. Jediná možnosť je naďalej zostať ťažiť na zariadeniach z minulého roka. V tomto prípade sa ale veľmi ľahko dá dostať do veľkej straty.

Možno ťa bude zaujímať: SPRÁVY – Trhy v júni bez pohybu – DeFi prechádza zmenami – Koniec súkromia v USA

Aké je riešenie?

Počas minulých rokov zvyčajne vydanie nového mining zariadenia od firmy Bitmain zožalo úspech. Ziskovosť sa obvykle niekoľko mesiacov po vydaní pohybovala na úrovni okolo 10 USD za deň. V tomto prípade je to iba 0,97 dolára. Môže sa stať, že o S19 zariadenia nebude taký vysoký záujem a mining svet spoločne s firmou Bitmain sa dostanú do problémov. Aby sa dalo ziskovo ťažiť aj na starších zariadeniach, tak v prvom rade je potrebné, aby cena BTC rástla.

Čo čítať ďalej:

https://kryptomagazin.sk/odhalene-takto-centralne-banky-vytvaraju-novu-vrstvu-superbohatych/

Autor:
Ľuboš Kovár
Ľuboš Kovár

Kryptomenám sa venuje už od strednej školy. Za niekoľko rokov vybudoval z Kryptomagazínu najväčší kryptomenový a zároveň ekonomický magazín na Slovensku.