Štát chystá novú daň: Zábavka Slovákov má zachrániť verejné financie

  • Minister Kamenický je presvedčený, že tieto kroky sú nevyhnutné na stabilizáciu slovenských verejných financií.
  • Vláda si stanovila ambiciózny cieľ – znížiť deficit verejných financií na tri percentá HDP do roku 2027.
  • Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického pripravuje zvýšenie daní z hazardných hier.
Ekonomika Štát chystá novú daň
Štát chystá novú daň. Zdroj: Shutterstock.com/Pixel-Shot, fizkes

Slovenská vláda sa chystá zaviesť novú daň, ktorá zasiahne jednu z najobľúbenejších zábaviek Slovákov. Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického totiž pripravuje zvýšenie daní z hazardných hier. Tento krok je súčasťou širšieho plánu na ozdravenie verejných financií a zníženie deficitu štátneho rozpočtu, píše portál Peniaze.sk.

Hazard na Slovensku zažíva nevídaný rozmach. Len v minulom roku Slováci stavili na hazardné hry neuveriteľných 21,4 miliardy eur, z čoho prehrali 1,3 miliardy. Tieto čísla predstavujú dramatický nárast oproti roku 2019, keď celková výška stávok dosahovala len 4,1 miliardy eur. Za päť rokov tak došlo k nárastu o viac ako 500 percent. Priemerný Slovák ročne minie na stávkovanie približne 500 eur.

Nová daň môže priniesť riziká

Minister financií Ladislav Kamenický už naznačil, že jeho rezort začne pracovať na nových opatreniach od polovice januára. „Musíme to urobiť tak, aby sme peniaze aj reálne vybrali,” zdôraznil minister. Upozornil pritom na riziká spojené s príliš vysokým zdanením hazardu. Hrozí totiž, že hazardné spoločnosti by mohli opustiť slovenský trh alebo by sa hráči mohli presunúť na online platformy, čo by mohlo ohroziť výber daní.

Kamenický zároveň ubezpečil, že ministerstvo neplánuje meniť systém paušálnych výdavkov pre živnostníkov. K otázke druhého dôchodkového piliera sa však odmietol jasne vyjadriť. „Nebudem hovoriť nič k druhému pilieru, je to téma nášho koaličného partnera. Ako som povedal, u mňa je všetko otvorené z pohľadu ministra financií,” uviedol.

Ozdravovanie verejných financií je podľa ministra nevyhnutné, ak sa chce Slovensko vyhnúť vážnym problémom s financovaním svojich potrieb. Varoval, že neklesajúci deficit by časom mohol viesť k ťažkostiam pri predaji štátnych dlhopisov.

To by mohlo spôsobiť komplikácie pri získavaní zdrojov na fungovanie štátu. V najhoršom prípade by sa Slovensko mohlo ocitnúť až na pokraji bankrotu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Daň mnohých Slovákov nepoteší

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Penzisti sa môžu tešiť na Vianoce. Niektorí dostanú peniaze navyše až dvakrát

2

Národná banka Slovenska vydala dôležité upozornenie. Slováci môžu prísť o peniaze

3

Zahmlené čelné sklo trápi mnoho vodičov. Takto s tým zatočíte

4

Penzisti čoskoro dostanú peniaze navyše. Kto si prilepší o stovky eur?

5

Vodiči môžu dostať viac než tisíceurovú pokutu. Hrozí im za bežnú chybu

PR články

Turbulentné časy na finančných trhoch: Kam smerujú S&P 500, ropa a Bitcoin?

Henrieta Balázsová  | 19. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Finančné trhy v posledných týždňoch zažívajú poriadnu jazdu.

Turbulentné časy na finančných trhoch

Trump vs. Harrisová: Komu dajú majitelia kryptomien radšej svoj hlas?

Henrieta Balázsová  | 16. októbra 2024

Prvýkrát v histórii sa postoj ku kryptomenám stáva dôležitým faktorom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

Trump vs. Harrisová

Revolúcia na kolesách: Čo skutočne prinesie Tesla Robotaxi?

Henrieta Balázsová  | 15. októbra 2024

Článok vznikol v spolupráci s XTB. Minulý týždeň prebehla akcia, ktorá by mohla byť zlomovým okamihom v našom chápaní automobilov.

Čo prinesie Robotaxi?