Kryptomeny budú mať svoje vlastné mesto. Už existuje projekt

  • Kryptomeny majú budúcnosť.
  • Aktuálne sú populárne, čo ich dostáva aj do pozornosti vizionárov.
  • Majú byť súčasťou pripravovaného projektu mesta budúcnosti.
Novinky Kryptomeny sú súčasťou pripravovaného projektu
Kryptomeny sú súčasťou pripravovaného projektu. Zdroj: shutterstock.com/Chinnapong

Kryptomeny získavajú stále väčšiu popularitu a tomu sa prispôsobuje aj súkromný sektor. Podľa toho plánuje i nové projekty. Startup Praxis získal investíciu 54 miliónov dolárov, aby mohol zrealizovať svoj ambiciózny projekt výstavby utopistického mesta, kde budú hlavnými piliermi kryptomeny a umelá inteligencia (AI). Tento projekt, ktorý vznikol ako reakcia na rastúce problémy v súčasných mestských aglomeráciách, sa zameriava na vytvorenie nového typu mestského života. Ten bude založený na digitálnej ekonomike, technologických inováciách a decentralizovaných riešeniach.

Projekt získava financovanie

Podpora vo forme významného financovania poukazuje na narastajúci záujem investorov o futuristické koncepty založené na kryptomenách a AI. Sú založené na aktuálnom tlaku na trhu, ktorý vytvára digitálna ekonomika, umelá inteligencia, ale aj kryptomeny.

Projekt Praxis si kladie za cieľ postaviť mesto s vlastnou digitálnou ekonomikou, kde sa budú využívať kryptomeny a blockchain na riadenie finančných transakcií, majetkových práv a rôznych verejných služieb. Tím, ktorý za projektom stojí, verí, že využitie moderných technológií umožní vytvoriť efektívnejšie mesto. Ako cieľ tvorcovia vytýčili efektívnejšie, transparentnejšie a udržateľnejšie fungovanie než súčasné mestské modely.

V rámci plánu je zavedenie decentralizovaných systémov na správu mesta, ktoré umožnia obyvateľom priamo sa podieľať na rozhodovacích procesoch prostredníctvom blockchainu. Okrem kryptomien bude kľúčovým prvkom mesta aj umelá inteligencia, ktorá má pomôcť s automatizáciou mnohých verejných služieb a riadením infraštruktúry.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Kryptomeny a umelá inteligencia

AI by mala optimalizovať prevádzku mesta, od dopravy až po spotrebu energie, čím zabezpečí vyššiu efektívnosť a nižšie náklady na správu. Zakladatelia Praxis veria, že týmto spôsobom môžu vytvoriť utópiu, ako ju poznáme z histórie. V tejto utopickej predstave technológie slúžia obyvateľom a zlepšujú kvalitu ich života.

Utópia z historického hľadiska

Utópia je pojem, ktorý zaviedol anglický filozof Thomas More vo svojej knihe Utopia (1516), kde opísal ideálnu spoločnosť na fiktívnom ostrove. Pojem utópia pochádza z gréckeho výraz ou-topos, čo znamená neexistujúce miesto. V historickom kontexte utópia predstavuje víziu dokonalej spoločnosti bez problémov, ako je nespravodlivosť, chudoba či korupcia. Takéto ideály boli často kritizované ako nereálne alebo nedosiahnuteľné, no po stáročia inšpirovali mnohé filozofické a sociálne hnutia.

Investícia do projektu odráža rastúci záujem o prepojenie fyzického sveta s digitálnymi technológiami. Medzi podporovateľmi Praxis sa nachádzajú významné mená z oblasti kryptomien a technologických inovácií. Títo vizionári vidia v projekte potenciál pre budúcnosť mestského rozvoja. Cieľom je vytvoriť nové mestá pripravené čeliť výzvam modernej spoločnosti. Odborníci sem radia problémy od preľudnenia či znečistenia až k nedostatku efektívnych riadiacich mechanizmov.

Zástupcovia projektu už hľadajú vhodné lokality na výstavbu prvého mesta, pričom prvoradým kritériom je dostupnosť zdrojov a infraštruktúra. Dôraz kladú na podporu technologických riešení. Tento projekt by mohol slúžiť ako model pre ďalšie futuristické mestá, ktoré by využívali pokročilé technológie na zlepšenie kvality života svojich obyvateľov.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.