Lesnícky biznis sa na Slovensku zmení. Rakúska spoločnosť kúpila 620 hektárov lesa

  • Rakúska firma FLE Forest GmbH kúpila 620 ha lesa na východe Slovenska.
  • Ide o ich prvú akvizíciu v krajine, zameranú na diverzifikáciu portfólia v európskom lesnom hospodárstve.
  • Les je prevažne listnatý a má pestrú vekovú štruktúru.
Ekonomika Lesnícky biznis sa na Slovensku mení
Lesnícky biznis sa na Slovensku mení. Zdroj: shutterstock.com/VUTUK DESIGN AND MEDIA

Vstup do lesníckeho biznisu na Slovensku potvrdila svojou prvou akvizíciou lesa na východnom Slovensku zahraničná spoločnosť FLE Forest GmbH so sídlom v Rakúsku.

Spoločnosť kúpila 620 hektárov lesa na východe Slovenska

Ako spoločnosť informovala, v okrese Snina v katastri obce Dlhé nad Cirochou v lokalite Laborecká vrchovina kúpila 620 hektárov lesa.

Alexander Klafsky, riadiaci partner spoločnosti FLE GmbH, uviedol:

Táto transakcia je ďalším míľnikom pre našu obchodnú stratégiu, ktorá nás privádza na trh lesných investícií na Slovensku.

Podľa spoločnosti FLE ide o dôležitý míľnik v ich investičnej stratégii. Je zameraná na budovanie diverzifikovaného portfólia v rámci etablovaných európskych trhov lesného hospodárstva.

Pozitívne vyhliadky

Zároveň chce týmto krokom zmierniť potenciálne riziká, ako je kolísanie cien dreva a možné vplyvy zmeny klímy.

Spoločnosť dodala, že novozískaný les na východnom Slovensku je charakteristický takmer výlučne listnatým zložením. Primárne sú zastúpené dreviny ako buk, hrab a dub.

Les sa môže pochváliť pestrou škálou vekových tried, od novo prírodne zregenerovaných lokalít až po zrelé druhy pripravené na výrub. Táto štruktúra je pre slovenské lesy atypická a predstavuje jedinečnú možnosť z času na čas upraviť úrodu dreva zameraním sa na výrub starších stromov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ťažbu dreva budú udržiavať iba v udržateľnej miere

Zahraničná spoločnosť tiež dodala, že novokúpený les sa nachádza na miernych zvlnených kopcoch na konci údolia. Je ľahko dostupný pre lesnícku činnosť. „Blízkosť štátnej cesty a železničného nakladacieho terminálu umožňuje bezproblémovú a ekologickú dopravu,” uviedla spoločnosť FLE s tým, že ťažbu dreva budú udržiavať iba v udržateľnej miere.

Pre agentúru SITA zároveň spoločnosť doplnila, že spracovávať vyťažené drevo na území Slovenska neplánuje a na otázku ohľadom ich ďalších plánov k rozširovaniu plochy lesov na Slovensku spoločnosť neodpovedala.