Peňaženky Slovákov dostanú zabrať. Cena tejto potraviny v budúcom roku porastie

  • Opatrenia prijaté v súvislosti s konsolidáciou poriadne prevetrajú naše peňaženky.
  • Okrem iného porastú aj ceny hydinových výrobkov.
  • Slovákov tak čaká náročný rok.
Ekonomika Hydina bude drahšia
Hydina bude drahšia. Zdroj: shutterstock.com/Halfpoint

Zvýšené náklady vyplývajúce z konsolidačného balíčka a dane z finančných transakcií sa premietnu do cien hydinových výrobkov. Uviedol to pre TASR Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), v reakcii na legislatívu, ktorú tento týždeň schválila Národná rada (NR) SR.

Ceny hydinových výrobkov porastú

Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa Molnára predpokladajú, že opatrenia vyplývajúce z konsolidačného balíka spôsobia nárast výrobných nákladov živej hydiny, hydinového mäsa a vajec.

Ako priblíži:

Rovnako aj zavedenie transakčnej dane spôsobí firmám nárast ročných nákladov v desiatkach až stovkách tisícov eur, v závislosti od veľkosti firmy a jej tržieb. Tieto zvýšené náklady bude nevyhnutné v nasledujúcom roku premietnuť do našich odbytových cien výrobkov.

„Rovnako vnímame negatívne aj opätovné nezaradenie konzumných slepačích vajec medzi potraviny so zníženou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH). Vo všetkých okolitých krajinách sú vajcia predávané so zníženou sadzbou DPH, pretože ide o základnú potravinu. Preto sú pultové ceny vajec pre spotrebiteľov v týchto krajinách nižšie ako ceny vajec v Slovenskej republike,” dodal Molnár.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Peňaženky Slovákov dostanú zabrať

Poslanci NR SR vo štvrtok (3. 10.) definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku.

Konsolidácia verejných financií

Jeho súčasťou je napríklad zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19-percentnej sadzby na niektoré položky. Zvýši sa aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem.

Parlament 3. októbra definitívne schválil aj zákon o dani z finančných transakcií. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže sa začne platiť až od apríla.