Slovenskí seniori môžu len závidieť. Toto je suma, ktorú dostávajú švajčiarski dôchodcovia

  • Švajčiarski dôchodcovia dostávajú až štvornásobne vyššie penzie ako slovenskí.
  • Vysoké životné náklady ich nútia žiadať ďalšie zvýšenia.
  • Trojpilierový systém je inšpiráciou, ale ukazuje, že samotná výška dôchodkov nestačí.
Ekonomika Slovenské dôchodky za švajčiarskymi ďaleko zaostávajú
Slovenské dôchodky za švajčiarskymi ďaleko zaostávajú. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A

Švajčiarsko je známe svojimi vysokými životnými nákladmi, ale aj štedrým dôchodkovým systémom. Tamojší seniori dostávajú penzie, o ktorých sa slovenským dôchodcom môže len snívať. Napriek tomu sa mnohí švajčiarski penzisti cítia nespokojní a žiadajú ešte vyššie dávky. O téme informoval portál Kariéra.

Astronomické rozdiely v dôchodkoch

Švajčiarsky dôchodkový systém patrí k najlepším na svete. Mesačné starobné dôchodky sa tu pohybujú od 1225 do 2450 švajčiarskych frankov (približne 1136 až 2246 eur). Manželský pár môže dokonca dosiahnuť až 3675 frankov mesačne.

V porovnaní so Slovenskom sú to astronomické sumy. Priemerný slovenský dôchodok v roku 2023 dosahuje len 577 eur. To znamená, že maximálny švajčiarsky dôchodok je viac než štvornásobne vyšší ako priemerná penzia na Slovensku.

Ekonomická situácia

Tieto rozdiely súvisia aj s celkovou ekonomickou situáciou oboch krajín. Produktivita práce vo Švajčiarsku (82,91) je takmer dvojnásobná oproti Slovensku (35,83). To sa prirodzene odráža aj na výške dôchodkov.

Nespokojnosť napriek vysokým penziám

Napriek štedrým dôchodkom sa mnohí švajčiarski seniori cítia nespokojní. Sťažujú sa, že im penzie nepokrývajú vysoké životné náklady, najmä v drahých mestách ako Zürich či Ženeva.

V nedávnom referende Švajčiari odhlasovali zvýšenie dôchodkov o jeden mesiac ročne. Takmer 60 % voličov podporilo tento návrh napriek varovaniam vlády, že to bude príliš nákladné. Zároveň 75 % voličov odmietlo zvýšenie dôchodkového veku z 65 na 66 rokov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Švajčiarsky dôchodkový systém je založený na troch pilieroch:

Sú to:

1. Povinné základné dôchodkové poistenie financované priebežne.

2. Povinné zamestnanecké dôchodkové poistenie financované kapitalizačne.

3. Dobrovoľné individuálne súkromné poistenie.

Tento systém sa považuje za jeden z najlepších na svete. Kombinácia priebežného a kapitalizačného financovania pomáha diverzifikovať riziká.

Hoci švajčiarski dôchodcovia dostávajú v porovnaní so slovenskými seniormi kráľovské penzie, ich situácia nie je bez problémov. Vysoké životné náklady a tlak na ďalšie zvyšovanie dôchodkov ukazujú, že aj v krajine s nadštandardnými penziami je potrebné riešiť problémy starších občanov.

Pre Slovensko môže byť švajčiarsky systém inšpiráciou, no zároveň varovaním, že samotná výška dôchodkov nezaručuje spokojnosť seniorov. Je potrebné sa zamerať na komplexné zlepšenie životných podmienok starších ľudí, nielen na zvyšovanie dôchodkov.

Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.