Slovensko stojí na hrane bankrotu pre drastickú konsolidáciu

  • Slovensko má katastrofálny stav verejných financií.
  • Vláda chystá drastické konsolidačné opatrenia.
  • Rada pre rozpočtovú zodpovednosť varuje, že ich následky negatívne zasiahnu celú ekonomiku.
Ekonomika Slovensko ohrozuje konsolidácia
Slovensko ohrozuje konsolidácia. Zdroj: shutterstock.com/Zerbor

V posledných mesiacoch sa čoraz častejšie ozývajú varovné hlasy ekonómov a analytikov, ktorí upozorňujú na alarmujúci stav slovenskej ekonomiky. Slovensko sa ocitlo v situácii, keď sa zdá, že bankrot je takmer na dosah ruky. Vláda síce prichádza s konsolidačným balíčkom, no jeho dôsledky môžu byť pre bežných občanov, podnikateľov aj celú ekonomiku katastrofálne.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) varuje pred negatívnymi dopadmi plánovaných konsolidačných opatrení vlády.

Dôjde k rastu inflácie

Jedným z najciteľnejších dopadov plánovanej konsolidácie bude nárast inflácie. Podľa najnovšej makroekonomickej prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa očakáva, že inflácia v roku 2025 dosiahne úroveň 5 %.

RRZ uvádza:

Inflácia bude poháňaná nielen pretrvávajúcim rastom miezd, ktoré tlačia obzvlášť na ceny služieb, ale aj nárastom regulovaných cien plynu a tepla v roku 2025 a viacerými konsolidačnými opatreniami v roku 2025 – najmä ohláseným rastom DPH a zavedením dane z finančných transakcií.

Štát si požičiava draho

Ďalším faktorom, ktorý môže výrazne ovplyvniť ekonomickú situáciu Slovenska, je očakávaný nárast rizikovej prirážky štátnych dlhopisov. Inými slovami, štát si bude musieť požičiavať za vyššie úroky.

RRZ vo svojej prognóze uvádza:

Vývoj rizikových prirážok 10-ročných vládnych dlhopisov indikuje, že finančné trhy očakávali predstavenie konsolidačného balíčka na rok 2025. Aktuálne sa pohybujú na úrovni 1,2 percentuálneho bodu a sú dlhodobo jedny z najvyšších v eurozóne.

Ďalší nárast úrokov môže mať závažné dôsledky. Vyššie úroky znamenajú, že štát bude musieť vynakladať viac prostriedkov na splácanie svojich dlhov, čo ďalej zaťaží už i tak napätý rozpočet. To môže viesť k ďalším škrtom vo verejných výdavkoch alebo k potrebe zvyšovať dane.

Plán obnovy v ohrození. Príde Slovensko o miliardy?

Ako keby toho nebolo málo, Slovensku hrozí aj prepadnutie prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Tento plán mal byť záchranným kolesom pre slovenskú ekonomiku.

RRZ upozorňuje na to, že existuje riziko, že Slovensko nebude schopné včas a efektívne čerpať prostriedky z Plánu obnovy, čo by mohlo viesť k strate významnej časti týchto financií.

Stratené miliardy budú Slovensku chýbať

Ak by sa tento scenár naplnil, Slovensko by prišlo o miliardy eur, ktoré mali byť investované do modernizácie infraštruktúry, digitalizácie a zelených technológií. To by znamenalo nielen stratu príležitosti na ekonomický rast, ale aj zaostávanie za ostatnými krajinami EÚ v kľúčových oblastiach.

Konsolidačný balíček. Liek alebo jed?

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.