Slovenských plynárov čakajú veľké zmeny. Vodík či biometán môžu byť budúcnosťou

  • Slovenský plynárenský priemysel stojí pred zásadnou transformáciou.
  • Vodík a biometán sa majú stať budúcnosťou odvetvia.
  • Postupne majú nahradiť fosílny zemný plyn.
Off topic Plynárov čakajú zmeny
Plynárov čakajú zmeny. Zdroj: shutterstock.com/Chepko Danil Vitalevich

Plynárenský priemysel sa pripravuje na prechod k obnoviteľným zdrojom energie. Odborníci vidia potenciál najmä vo vodíku a biometáne. O téme informoval portál Trend.

Slovenský plynárenský priemysel stojí na prahu významných zmien. Hoci zemný plyn zostane ešte dlho dôležitým zdrojom energie, plynárenské spoločnosti už teraz intenzívne pracujú na prechode k udržateľnejším alternatívam. Túto tému otvorili kľúčoví predstavitelia odvetvia na nedávnej Jesennej konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ).

Dekarbonizácia ako príležitosť

Rastislav Ňukovič, prezident SPNZ, a Vojtech Ferencz, generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), sa zhodli, že budúcnosť plynárenstva leží v obnoviteľných plynoch. „Pozerajme sa na znižovanie emisií skleníkových plynov ako na príležitosť pre plynárenstvo,” zdôraznil Ferencz vo svojom príhovore.

Podľa Ferencza nie je elektrifikácia jediným riešením v procese dekarbonizácie. Významnou súčasťou energetického mixu budúcnosti budú aj plynné palivá, konkrétne nízkoemisný biometán a vodík, ktoré postupne nahradia fosílny plyn.

Aktívny prístup k zmenám

Ferencz tiež upozornil, že ak si chcú plynári zachovať svoju pozíciu na trhu, musia k zmenám pristupovať aktívne. SPP sa preto okrem rozvoja výroby biometánu zameriava aj na podporu nízkoeminej výroby elektriny z jadrových zdrojov. Ako dodal:

Jej rozvoj je totiž aj v náš prospech, keďže ju v budúcnosti budeme vedieť využiť na výrobu vodíka.

Projekty v plnom prúde

Ňukovič vo svojom vystúpení pripomenul, že na Slovensku už prebiehajú dva významné projekty spoločného európskeho záujmu. Spoločnosť eustream pracuje na úprave existujúcej infraštruktúry na prepravu vodíka, zatiaľ čo Nafta realizuje projekt HENRI, ktorého cieľom je hľadať vhodné štruktúry na skladovanie vodíka.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Biometán ako kľúčový prvok

Biometán zohráva podľa Ňukoviča kľúčovú úlohu aj pre dodávateľov zemného plynu, ako je SPP. Ide totiž o obnoviteľný plyn, ktorý môže významne prispieť k zníženiu emisií.

Prvé dodávky biometánu už v roku 2027

SPP v spolupráci so spoločnosťou Brantner vytvorilo projekt Centier energetického a biologického zhodnotenia odpadov. V tomto roku otvorili triediacu linku a prvé dodávky biometánu plánujú na rok 2027.

 

Výzvy a príležitosti

Prechod na obnoviteľné plyny prináša pre slovenské plynárenstvo nielen výzvy, ale aj množstvo príležitostí. Vyžaduje si významné investície do infraštruktúry a technológií, no zároveň otvára nové obchodné možnosti a prispieva k plneniu klimatických cieľov.

Odborníci sa zhodujú, že úspešná transformácia odvetvia bude závisieť od spolupráce medzi súkromným sektorom, vládou a výskumnými inštitúciami. Len tak bude možné vytvoriť potrebný regulačný rámec, zabezpečiť financovanie a vyvinúť inovatívne riešenia.

Hoci je cesta k udržateľnému plynárenstvu ešte dlhá, slovenské spoločnosti už teraz robia dôležité kroky správnym smerom. Vodík a biometán sa tak stávajú nielen víziou budúcnosti, ale reálnou alternatívou, ktorá môže zabezpečiť energetickú bezpečnosť a prispieť k ochrane životného prostredia.

Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.

Najčítanejšie články

1

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

2

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

3

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

4

Vymoženosť, o ktorej Slováci nevedia. Pozrite sa, ako sa dostanete k nižšej faktúre za elektrinu

5

Skupiny Slovákov sa konsolidácia nedotkne. Stačí urobiť jednu zmenu

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora